2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MOGYE-ügy: a magyar tagozat képviselőinek a megválasztásáról döntenek ma a magyar oktatók

2012. március 30. 15:19, utolsó frissítés: 15:21

Péntek délután ülnek össze a MOGYE magyar oktatói, hogy megvitassák az új egyetemi kart létrehozó kormányhatározat által kialakított helyzetet, és képviselőik megválasztásáról döntsenek. Szabó Béla orvosprofesszor elmondta: bizarr helyzetben vannak az egyetem magyar oktatói, hiszen korábban azért nem vettek részt az egyetemi választásokon, mert azokat a minisztérium által el nem ismert charta alapján tartották. Ahhoz azonban, hogy a chartát megfelelőképpen módosítsák, jelen kellene lenniük az egyetem szenátusában.


Az oktató szerint azáltal alakulhatna ki tiszta helyzet az egyetemen, ha mind a román, mind a magyar tagozat elölről kezdené a választási folyamatot. Hozzátette azonban, hogy Cătălin Baba miniszter is a helyzet sürgős rendezését kérte, ezért valószínű, hogy már csak a magyar tagozat választásait tartják meg az egyetemen. Ezekre szerinte a jövő héten kellene sort keríteni.

Szabó Béla azt is lehetségesnek tartotta, hogy a magyar tagozat oktatói most csak azoknak a személyeknek a megválasztásáról döntenek, akik a román tagozat képviselőivel folytatandó tárgyalásokon a magyar oktatás érdekeit képviselik. Az egyetemi struktúrákba csak azt követően választják meg a magyar tagozat képviselőit, hogy megszületett az egyetem multikulturális jellegét is tükröző charta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS