2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A román EP-képviselők többsége igennel szavazott Koszovó függetlenségéről

2012. április 05. 18:25, utolsó frissítés: 18:25

Tizenhét román EP-képviselő megszavazta azt az állásfoglalásra irányuló indítványt, amely Koszovó függetlenségének elismerését kéri attól az öt tagállamtól, köztük Romániától, amelyek eddig elutasító álláspontra helyezkedtek a kérdésben.


Az igent nyomó képviselők között ott volt Elena Băsescu is, akiről később kiderült, valójában nemmel szavazott, ám a szavazógép meghibásodása miatt egy előző szavazás eredménye jelent meg a monitoron. EBA húzása már csak azért is meglepő lett volna, hisz államfő édesapja több alkalommal is kijelentette, Koszovó függetlenségének kikiáltását Románia törvényellenesnek tekinti.

A 375 igen, 97 nem és 76 tartózkodás mellett elfogadott indítvány Koszovó európai integrációs folyamatához kapcsolódik, és része az új köztársaság és az EU közötti társulási szerződés aláírásához vezető folyamatnak. A 57 pontot tartalmazó dokumentumnak csak egyik pontja vonatkozik Koszovó elismerésére, ez javasolja az öt tartózkodó tagállamnak – Romániának, Spanyolországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Szlovákiának –, hogy ismerje el az országot. A megfogalmazás szerint az EP „üdvözölné”, ha ezen öt ország is csatlakozna a Koszovót már elismerő 22 tagállamhoz.

Corina Creţu, PSD-s képviselő indoklása szerint azért szavazott igennel, mert az indítvány csupán az „üdvözölné” formulát használja és nem kötelező érvényt állapít meg. A politikus elmondta, sokat gondolkodott, hogyan szavazzon, ugyanakkor úgy vélte, a voks nem megy szembe a román külpolitikával, hisz semmiféle kötelezettséget nem jelent Románia számára a koszovói függetlenség elismerése kapcsán.

Adina Vălean, PNL-s képviselő hangsúlyozta, az igen döntés a liberális képviselőcsoport politikai döntése volt. Vălean szerint ugyanakkor Romániának felül kellene vizsgálnia a Koszovóval kapcsolatos álláspontját. A nemzetközi közösség hosszú ideje próbál elfogadható megoldást találni a koszovói rendezésre, és Romániának is ehhez az irányzathoz kellene csatlakoznia – fogalmazott a képviselő, aki szerint a koszovói függetlenségi nyilatkozat el nem ismerése hiba volt.

Az RMDSZ következetesen a függetlenség elismerését szorgalmazta, és természetesnek tartottam, hogy mellette foglalok állást – mondta Winkler Gyula. A képviselő úgy vélte, Romániának nem lesz más lehetősége mint végül elismerni az új államot. Szembemenni az európai politikai, társadalmi valósággal teljesen értelmezhetetlen álláspont – mondta.

Az indítvány elfogadása ellen a PNL-s Norica Nicolai kivételével kizárólag PDL-s képviselők szavaztak. Iosif Matula képiselő elmondta, a PDL-s képviselőcsoport azért szavazott nemmel a határozatra, mert nem fűzték hozzá a módosító indítványt, mely szerint az tiszteletben tart minden, a koszovói probléma kapcsán meghozott nemzetközi döntést. A képviselő hozzátette, a demokrata-liberálisok a döntés előtt a belügyminisztériummal is egyeztettek. Románia nem fogadhatja el a Koszovó Köztársaság elnevezést – szögezte le Matula.

Cristian Diaconescu külügyminiszter a román EP-képviselők szavazása kapcsán csupán annyit nyilatkozott, hogy Romániának Koszovó függetlensége kapcsán ismert az álláspontja. (gandul.info)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS