2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Április 11-én tartja belső választásait a MOGYE magyar tagozata

2012. április 06. 10:20, utolsó frissítés: 10:24

Az elmúlt napokban az a nézet alakult ki a MOGYE magyar oktatóinak a körében, hogy az egyetem román vezetői az időhúzásra játszanak, ezért nem érdemes megvárniuk, hogy az egyetem működését és szervezeti felépítését is leíró charta rögzítse a magyar tagozatra vonatkozó előírásokat – jelentette ki Szabó Béla professzor. Az egyetem magyar oktatóit képviselő tárgyaló delegáció tagja hozzátette, Leonard Azamfirei ügyvivő rektor egy beszélgetésben el is mondta, hogy nem kívánják módosítani az egyetem chartáját, amíg nem születik bírósági határozat a minisztérium által el nem ismert egyetemi charta érvényessége tekintetében.


Az egyetem szenátusa és a rektori hivatala február 21-én fordult a marosvásárhelyi ítélőtábla közigazgatási részlegéhez, az egyetem multikulturális jellegét nem rögzítő charta elismertetése ügyében. A kereset szerint az oktatásügyi minisztérium formai hibát vétett, amikor nem fogadta el az egyetem chartáját. A szaktárca ugyanis kicsúszott a törvényben megszabott 30 napos határidőből a dokumentum elutasításával, és értelmezésük szerint ez a charta hallgatólagos elfogadást jelenti.

“Ha ők azt állítják, hogy az ő választásuk törvényes volt érvényes charta nélkül is, hát mi is megengedhetjük magunknak, hogy charta nélkül tartsuk meg a választásainkat. Ezúttal mi is azt tesszük, hogy az ellentmondásos jogszabályok közül ahhoz igazodunk, amelyik nekünk jobban megfelel” – jelentette ki a professzor. Hozzátette, az új, magyar-angol kar létrehozásáról szóló kormányhatározat kötelezi az egyetemet, hogy szervezze meg a választásokat. Szabó Béla elmondta, az egyetem szenátusában a magyar tagozat számára fenntartott helyekre, és az új kar tanácsának az összetételére tarthatják meg a választásokat. Hozzátette, a BBTE-n is a magyar tagozat a saját szabályzata alapján tartotta meg a választásait, ezek eredményét a szenátus elfogadta.

A MOGYE megbízott rektora, Leonard Azamfirei kedden úgy nyilatkozott, hogy addig nem vezetheti be a kormányhatározattal létesített magyar-angol kart az egyetemi chartába, amíg a minisztérium nem ismeri el a korábbim, a magyar tagozatot nem rögzítő chartáját, és az ez alapján tartott választásokat. Azamfirei azt hangoztatta, a magyar tagozat választásait csak a charta módosítása után lehet megtartani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS