2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Engedélyhez köthetik az abortusz végrehajtását

2012. április 10. 17:51, utolsó frissítés: 17:59

Engedély-függővé válhat az abortusz végrehajtása, ha megszavazzák azt a törvénymódosító tervezetet, amelyet Sulfina Barbu és Marius Dugulescu képviselők indítványoztak. Jelenleg a nőgyógyászok kérésre hajthatnak végre művi terhességmegszakítást, de ha a módosító tervezetet megszavazza a parlament, akkor az abortuszra jelentkező nőket pszichológushoz küldik, aki információkat fog nyújtani a beavatkozás fizikai és pszichológiai kockázatairól. Az abortuszra jelentkező nőt többek között ultrahangos vizsgálatnak vetik majd alá, és arra kényszerítik, hogy nézze meg magzatát. A nőnek ugyanakkor fotókat és felvételeket is mutatnak az abortusz folyamatáról.

A pszichológiai konzultációt követően a nőnek öt napot kell várnia az abortuszra, hogy legyen ideje elgondolkodnia a döntésén. Amennyiben nem gondolja meg magát, elvégeztetheti az abortuszt. A pszichológus egy igazolványt állít ki, amely elengedhetetlen a művi terhesség-megszakítás elvégzéséhez.

A tervezetet 51 szenátor és képviselő támogatja. Sulfina Barbu szerint a törvénymódosításra azért van szükség, mert Romániában az abortusz a leggyakoribb módszer a nem kívánt terhességek ellen. Statisztikai adatok szerint 1958 és 2008 között Romániában 22.178.906 terhességmegszakítást végeztek.

Nőgyógyászok szerint a törvénymódosítás nem garantálja az abortuszok számának csökkenését, és nem járul hozzá a születések számának emelkedéséhez. A szakemberek úgy vélik, a jogszabály-módosítás bonyolult helyzetet eredményezne, és nagyon nehezen lehetne gyakorlatba ültetni. Egy magát abortuszra elhatározó nő akkor is kitart álláspontja mellett, ha sokkoló képeket mutatnak neki – vélik a nőgyógyászok. (gandul.info)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS