2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benyújtotta bizalmatlansági indítványát az USL

2012. április 18. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

A zsarolható kormányt félre kell állítani című bizalmatlansági indítványt az USL 116 törvényhozójának aláírásával iktatták a parlament házbizottságainál. Az ellenzék etnikai elkülönülésnek minősítette azt, hogy a kormány különálló kart alapított magyar tannyelvű oktatás számára a MOGYE-n. Szerintük az Ungureanu-kabinet ezzel a kormányból való kilépését kilátásba helyező RMDSZ zsarolásának engedett.


Az ellenzéki politikusok már a határozat előkészítési szakaszában jelezték, hogy emiatt a kormány menesztését kezdeményezik. Szerintük a kormányhatározat sérti az oktatási törvényben szavatolt egyetemi autonómiát. Időközben a beígért bizalmatlansági indítványhoz két másik bírálatot is csatoltak: a bizalmatlansági indítványban az ásványkincsek és energiavállalatok kiárusításával és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolják a kormányt.

A két hónapja beiktatott Ungureanu-kormány első alkalommal szembesül bizalmatlansági indítvánnyal. A kormányt a képviselők és szenátorok több mint felének szavazatával lehet leváltani. Összesen 460 tagja van a bukaresti képviselőháznak és szenátusnak, a kormány menesztéséhez 231 szavazatot kell megszerezniük az indítvány kezdeményezőinek. Az ellenzéknek a két házban most 212 tagja van, de az USL vezetői arra számítanak, hogy több kormánypárti törvényhozó megszavazza majd az indítványt.

A PDL és az RMDSZ bejelentette: törvényhozói részt vesznek majd a bizalmatlansági indítvány vitáján, de a titkos szavazáson nem. A kormánynak az utóbbi hetekben megfogyatkozott a parlamenti támogatása, a szenátusban már nincs is többsége a kabinetnek. Az USL törvényhozói a tavaszi ülésszak kezdete óta bojkottálják a parlament üléseit, de szerdán visszatértek a képviselőház plenáris ülésére, ahol - a kormányoldal hiányzói miatt - többségbe kerültek. Miután az ülésvezető megakadályozta, hogy napirendre tűzzék Roberta Anastase PDL-s házelnök leváltását, a román ellenzék bejelentette: folytatja a parlamenti sztrájkot. A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájára a jövő héten kerülhet sor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS