2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szabadnap lesz a közalkalmazottaknak április 30.

2012. április 23. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Szabadnapot adnak a közalkalmazottaknak az idén április 30-án a kormány tervei szerint, amit egy későbbi májusi szombaton kell majd ledolgozni - jelentette be vasárnap Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök. Május elseje hivatalos munkaszüneti nap, és ha az előtte lévő hétfő is szabadnap lesz, a közalkalmazottak négynapos vakációra mehetnek.


"Egyetértés van erről a kormányban, az a szándékunk, hogy április 30-át is megadjuk" - mondta a miniszterelnök vasárnap, amikor a május közepén megnyitandó Bukarest-Ploiesti autópálya építőtelepét tekintette meg. A területfejlesztési és turisztikai minisztérium szerint a hétfői szabadnap nagy segítség lenne az idegenforgalmi ágazatnak, amely így egy sikeres szezonnyitásra számíthat. A turisztikai szolgáltatók szövetsége 25 ezer látogatót vár a tengerpartra a négynapos vakáció idején.

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában dolgoznak a legtöbbet az alkalmazottak. Az unió munkaügyi alapítványa, az Eurofound adatai szerint a romániai munkavállalók rendelkeznek a legkevesebb szabadnappal és a legrövidebb hétvégi pihenővel. Romániában átlagosan 41,3 órás a munkahét, ami több mint másfél órával hosszabb, mint az uniós átlag. A legkevesebbet, 37,8 órát, a finnek dolgoznak egy héten, a legtöbb szabadnap a franciáknak jár.

Romániában évi kilenc hivatalos munkaszüneti nap van: a vallási ünnepek (Karácsony, Húsvét, Pünkösd és Nagyboldogasszony Napja) mellett január elseje és másodika, május elseje, valamint a román nemzeti ünnep, december elseje hivatalos szabadnap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS