2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CSOP-felmérés: a szexuális kisebbségekkel szemben a legelutasítóbb a román társadalom

2012. április 26. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A román társadalom leginkább a szexuális kisebbségekkel szemben elutasító a CSOP társadalomkutató intézet által készített, a Diszrimináció-ellenes Tanács (CNCD) megrendelésére készült felmérés szerint. A megkérdezettek 86%-át zavarná, ha arról értesülne, hogy egyik családtagja homoszexuális, s ugyanakkor 81%-ukat érintené rosszul, ha gyerekük tanáráról, 79%-ukat, ha családorvosukról tudnák meg ugyanezt. A megkérdezettek 43%-ának rossz véleménye van a romákról: lustáknak (46%), erőszakosaknak (45%), illetve becsteleneknek (35%) tartják őket. Erényeik közé sorolják az összetartást (64%), a bátorságot (29%) és az önbizalmat (18%).

A válaszadók 6%-át nagyon, 17%-át kisebb mértékben zavarná egy magyar nemzetiségű személy társasága. A magyarok hibái között az intoleranciát (30%), az erőszakosságot (14%) és a fukarságot (12%) említik a legtöbben. Erényeik közé az összetartást (36%), a szorgalmat (23%) és az önbizalmat (17%) sorolták. A megkérdezettek 27%-a nem tartja hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy diáknak nem adnak felmentést a vallásóra alól olyan alapon, hogy más felekezethez tartozik. 18%-uk szerint nem diszkrimináció, ha külön osztályokat indítanak a roma gyerekeknek.

A válaszadók csaknem 70%-a úgy gondolja, hogy egy roma az átlagnál nehezebben jut munkahelyhez. A magyarokkal kapcsolatban a megkérdezettek 38%-a véli úgy, hogy nemzetiségük hátrányos lehet az álláskeresésnél. A HIV-fertőzöttekről a megkérdezettek 77%-a feltételezi, hogy elutasításba ütközhetnek, amikor munkát keresnek.

A romákkal szemben az 50 év feletti, falusi környezetben élő, érettségizett nők az országos átlagnál nagyobb mértékben elutasítóak, míg a magyarok esetében a 30 és 50 év közötti, kis jövedelmű falusi nőknél figyelhető meg fokozott intolerancia. A homoszexuálisokkal szemben az 50 feletti, érettségivel nem rendelkező, kis jövedelmű falusiak az átlagosnál elutasítóbbak.

A közvélemény-kutatást decemberben és januárban végezték a felnőtt lakosság körében egy 1400 fős országos reprezentatív mintán. A módszer hibahatára 2,6%, megbízhatósági szintje 95%. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS