2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó szerint tárgyalni fog az USL-vel az RMDSZ

2012. május 02. 17:45, utolsó frissítés: 17:52

Markó Béla kormányfő-helyettes szerint várhatóan beszélget az RMDSZ és az USL vezetősége a napokban, a kormányalakítás előtt, azonban a tárgyalás eredményességét illetően nem túl optimista: úgy véli, szoros együttműködésre nem lehet számítani. Az RMDSZ a maga részéről a kényes témákat kívánja átbeszélni a Victor Ponta vezette politikusokkal. Markó szerint terítékre kerülne többek között a MOGYE kérdése is, hiszen Victor Ponta éppen ma jelentette ki, hogy a kormány megalakulása után az első lépés a MOGYE magyar főkarára vonatkozó kormányhatározat visszavonása lesz.


Markó Béla a Transindex kérdésére úgy nyilatkozott, Ponta kijelentését nagyon rossz és veszedelmes fenyegetőzésnek látja, hiszen egy elnyert jogtól fosztják meg a magyarságot.

„Már többször elmondtam – többek közt a bizalmatlansági indítvány vitáján is – hogy nem értem, miként csúszhattak el ennyire nacionalista irányba az ellenzéki pártok: a PSD is, de különösen a PNL. Nem értem, miért nem érzik, hogy a román-magyar viszony nem képezheti napi politikai kérdés tárgyát, és nem használható fel választó-toborzásra. Ami még súlyosabb, azzal akarják kezdeni a kormányzást, hogy egy magyarellenesnek tekinthető döntést hoznak, visszavonnak egy már megszerzett jogot. Az RMDSZ nem fogja ezt szó nélkül hagyni” – mondta el megkeresésünkre a miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette, a közvélemény ebből is láthatja, hogy mit jelent az, ha nincsenek az RMDSZ kezében kormányzati eszközök. „Mivel választási évben vagyunk, jó lenne, ha a magyarok okulnának abból, hogy miért fontos nekünk összefogni” – mutatott rá a politikus.

Markó elmondta, ma tartotta a már csak ügyvivő hatáskörrel rendelkező Ungureanu-kormány az utolsó ülését, azonban csupán néhány kisebb jelentőségű kormányhatározatot fogadtak el. „Lévén, hogy ügyvivő hatáskörrel rendelkezik a kormány, nincs hatásköre például sürgősségi kormányrendeletet, vagy hasonló súlyú intézkedést elfogadni” - magyarázta Markó.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS