2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: a Ponta-kormány semmibe veszi a nemzeti kisebbségeket

2012. május 07. 23:31, utolsó frissítés: 23:49

Kelemen Hunor szövetségi elnök szólalt fel ma és ismertette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség álláspontját a Ponta-kormány beiktatását megelőző parlamenti vitán.


„Nagyon figyelmesen végigolvastam a Szociálliberális Unió kormányprogramját és a következő megállapításokra jutottam: gazdasági, szociális téren az új kormány gyakorlatilag semmilyen változást nem javasol az előző kormányhoz képest. A Ponta-kormány által összeállított program azonban az elmúlt 22 év első olyan tervezete, amelyből a Romániában élő nemzeti kisebbségek teljes mértékben hiányoznak, még említés szintjén sincsenek jelen. Ilyen szempontból leszögezhetem, hogy országos premier ez a kormányprogram” – mondta el felszólalásában az RMDSZ elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 22 évben, az egymást követő román kormányok mindegyike legalább deklaratív módon foglalkozott a nemzeti kisebbségek helyzetével.
„A Petre Roman vezette kormánytól kezdődően a Teodor Stolojan, Nicolae Vacaroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isarescu, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc és a Mihai Razvan Ungureanu által vezetett kormányok mindegyike olyan programot állított össze, amelyben kisebb vagy nagyobb intenzitással ugyan, de szerepelt a nemzeti kisebbségek védelme, akik munkájukkal, kultúrájukkal hozzájárulnak az ország gazdagságához, és nem kívánnak mást, csupán nemzeti, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzését”.

Kelemen Hunor leszögezte, a beiktatásra váró kormány üzenete világosabb a napnál:
„ti, nemzeti kisebbségek nem léteztek. Magyarok, németek, zsidók, romák, szerbek, szlovákok, oroszok, törökök, tatárok, albánok, olaszok, rutének, makedónok, bolgárok, ukránok, örmények… nem számítotok, nem léteztek! A szavazatotokra szükség van, de a szociálliberális kormány nem méltat figyelemre. Nem érdemeltek egyetlen szót, egyetlen mondatot sem a kormány programjában. Ez egy olyan tiszta, egyenes üzenet, amelyet nem lehet félremagyarázni, rosszul értelmezni. Ezzel a kormányprogrammal gyakorlatilag visszatérünk a XX. század legsötétebb évtizedeibe, amikor a nemzeti kisebbségek létét egyszerűen letagadták”.

A szociálliberális politikusok nacionalista megnyilvánulásának nevezte az RMDSZ elnöke a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kapcsán elhangzott nyilatkozatokat is. Kiemelte, az új tanügyi törvény előírásai világos és egyértelmű keretet teremtenek az anyanyelven való oktatáshoz, amely természetes kell legyen mindenki számára.
„Ha a MOGYE szenátusa elutasította és megtagadta az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, teljesen egyértelmű volt, hogy a kormány közbelép. Az egyetemi autonómia nem lehet kifogás a törvénytelenségre. Ha Önök úgy ítélik meg, hogy az egyetemi autonómia akadályozza az anyanyelven való oktatáshoz való jogot, akkor lehetőségük van a magyar nyelvű állami egyetem beindítására. Ezzel a gesztussal a kommunista diktatúra által elkövetett visszaéléseket is eltörölhetnék” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Arra is emlékeztetett, hogy az RMDSZ az elmúlt 22 évben a folyamatos párbeszéd és a legitim, politikai eszközök híve volt.

„A megszerzett jogok eltörlése, semmibe vétele nagyon aggasztó és súlyos jelzés számunkra. Ezen az úton elindulva számíthatunk arra, hogy más, megszerzett jogokat is felfüggesztenek, semmisnek nyilvánítanak. Én azt vártam, hogy a kijelölt kormányfő kiáll és elmondja, megfellebbezi a marosvásárhelyi táblabíróság döntését a MOGYE ügyében, hiszen ő a törvény betartását akarja szavatolni, nem pedig annak megszegését. Tisztelt miniszterelnök úr! Barátsággal és tisztelettel kijelentem, nem fogadjuk el, hogy visszafordítson egy olyan sötét múltba, ahol a nemzeti kisebbségek választhattak aközött, hogy csendben tűrik sorsuk, vagy kivándorolnak, elhagyják szülőföldjüket. Nem akarunk bizonytalanságban élni, nem akarunk senkitől elvenni semmit. Keressük a párbeszéd lehetőségét, a jóérzésre és az alapvető emberi jogok betartására való hajlandóságot, és biztosítom Önt arról, hogy minden törvényes eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat, megvédjük a megszerzett jogainkat” – mondta parlamenti felszólalásában Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök leszögezte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem szavazza meg az új kormányt, hanem ellenzékbe vonul, de továbbra is keresi a párbeszéd lehetőségét. A kormány intézkedéseit felülvizsgálja, és amiről úgy gondolja, hogy az ország érdekeit szolgálja, azt támogatja. Kelemen Hunor példaként említette a közszférában dolgozók béremelését, mondván, az ország lakosságának a közös erőfeszítése lendítette át Romániát a legsúlyosabb gazdasági válságon, ezért az RMDSZ támogatja a fizetések növelését most, amikor erre van anyagi fedezet. Támogatja továbbá az uniós kormányközi egyezményt, valamint a Szövetség által kezdeményezett pénzügyi amnesztiát, viszont a jelenlegi választási rendszer megváltoztatását nem tartja elfogadhatónak.

Parlamenti felszólalásának a végén Kelemen Hunor leszögezte: „az RMDSZ nem tragédiaként értékeli a kormányváltást, viszont az a véleményünk, hogy egy ilyen váltást az állampolgárok szavazata alapján, a parlamenti választások után lehet legitimmé tenni, nem pedig belső, megkérdőjelezhető politikai átrendeződés eredménye kell legyen. Következtetésképpen miniszterelnök úr, mi nem támogatjuk ezt a kormányt, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a nemzeti kisebbségek jogait. Nem fogadunk el visszalépéseket, ezeket minden lehetséges politikai eszközzel megakadályozzuk, de nyitottak maradunk a párbeszédre, igyekszünk a sokszor igen eltérő álláspontok, vélemények közelítésére”. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS