2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tabajdi az EP elnökéhez fordul a MOGYE-ügyben

2012. május 10. 20:09, utolsó frissítés: 20:09

Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul a romániai magyarság jogainak védelmében Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője, a nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozó pártközi munkacsoport társelnöke.


"A szerzett kisebbségi jogok elvétele ellentétes az európai demokratikus gyakorlattal. Az európai intézményeknek már most figyelmeztetniük kell erre az új román kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hosszas küzdelem után engedélyezett magyar karának létrehozása meghiúsuljon" – hangsúlyozta csütörtöki közleményében Tabajdi. Hozzátette: komoly feszültséget keltene, ha a romániai kisebbségi törvény tervezetéből törölnék a kulturális autonómiára vonatkozó előírásokat.

A magyar szocialista politikus meglátása szerint a két hete hivatalba lépett, szociáldemokrata-liberális román kormány tevékenysége "nem tűnik kisebbségbarátnak, sőt csorbítja a magyar-román etnikumközi viszonyban elért vívmányokat". A tervezett kisebbségellenes lépések nem szolgálják sem Románia belső békéjét, sem a román többség és a magyar nemzeti közösség zavartalan együttélését, sem a közép-európai térség stabilitását – állapította meg Tabajdi.

Megjegyezve, hogy az előző, jobboldali román kormány is csak azt követően támogatta a magyar kar létrejöttét a MOGYE-n, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetett, leszögezte: nagy hiba lenne most az új román kormánynak visszalépnie.

"Az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, a magyar nemzeti közösség legszervezettebb parlamenti képviselettel rendelkező ereje. Az RMDSZ-el való együttműködés megkerülhetetlen a magyar közösség és a román többség együttélése, jó viszonya szempontjából" – figyelmeztetett az MSZP-s EP-képviselő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS