2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovács Péter: politikai tisztogatás következhet

2012. május 15. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Az RMDSZ attól tart, hogy a prefektusok leváltása csak az első lépést jelenti az új hatalom politikai tisztogatásai sorában, és a prefektusokat a minisztériumoknak alárendelt intézményekben vezetői tisztségeket betöltő magyar szakemberek leváltása követheti. Kovács Péter szerint hamisnak bizonyult Victor Ponta miniszterelnök korábbi bejelentése, hogy az új kormány csakis szakmai alapon hajt végre cseréket az adminisztrációban. "Egyik napról a másikra kiderült, hogy szakmai alapon egyik magyar prefektus vagy alprefektus sem felel meg a követelményeknek" - jegyezte meg az RMDSZ főtitkára, aki elismerte, hogy a prefektusi, alprefektusi tisztségeket betöltő személyek többségének volt politikai kötődése.


"Nem a Holdról jöttek, egy részük politikai tevékenységet folytatott, és feltehetően az elkövetkezőkben is politikai tevékenységet folytat" - fogalmazott. Hozzátette, ez nem ok arra, hogy azokban a megyékben, amelyekben a magyarság aránya jelentős, a magyarokat ne engedjék a fontos tisztségek közelébe. "Nem elfogadható, hogy félreállítsák a szakembereinket csak azért, mert magyarok, csak azért, mert az RMDSZ támogatását élvezik" - jelentette ki a Kovács Péter. A főtitkár aggasztónak tartotta, hogy a kormány feltehetően azoknak a szakembereknek az eltávolítására is készül, akik a minisztériumoknak alárendelt megyei intézményekben versenyvizsgával elnyert vezetői tisztségeket töltenek be.

"2009-ben megtapasztalhattuk már, hogy az RMDSZ távozása a kormányból etnikai tisztogatást vont maga után a közszférában" - idézte fel a főtitkár. Lehetségesnek tartotta, hogy ezen az alapon Hargita és Kovászna megyében magyarul nem beszélő főtanfelügyelő, és főtanfelügyelő-helyettes irányítja majd az oktatást. "Ők fogják majd megszabni a prioritásokat a magyar nyelvű oktatásban" - vázolta a perspektívát a főtitkár. Úgy vélte, mindez azért történik, mert az RMDSZ jelenleg a politikai képviseletet nem tudja kormányzati szinten is ellátni. A főtitkár úgy vélekedett, ha az RMDSZ-nek megfelelő súlya van önkormányzati, parlamenti, vagy kormányzati szinten, megálljt tud parancsolni az efféle folyamatoknak. "Ha nincs súlyunk, a magyar közösség feje fölött fognak dönteni" - jelentette ki Kovács Péter. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS