2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borbély: még legalább egy kormányhatározatra szükség van Verespatak-ügyben

2012. május 15. 17:49, utolsó frissítés: 17:49

A verespataki bányaberuházásról Borbély László elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos jóváhagyások a jelenlegi kormány felelőssége, melyet sürgősen tisztázniuk kell, mivel pont akkor váltak aktuálissá, amikor miniszterként lemondott. „A gyulafehérvári táblabíróságnak van egy döntése, amelyet most jogászok értelmeznek. Azt vitatják, hogy érvényes-e a városrendészeti terv vagy sem. Abban az esetben igen hosszadalmas folyamat. Ha a jogászok úgy találják, hogy érvényes, még mindig szükség van legalább egy kormányhatározatra, mely a közeli folyó átrendezéséről szól – mondta el a politikus.


Ugyanakkor kijelentette, hogy a verespataki bányaberuházást illetően sok kételye van, és nem szomorú, hogy az nincs még engedélyezve. „Én mindig tiszteletben tartottam az EU-s törvénykezést és az érvényben levő hazai törvényeket, és nem vagyok szomorú, hogy nem adtam meg az engedélyt miniszterségem alatt. Ezután sem leszek szomorú, ha ezt az engedélyt belátható időn belül nem adják meg a beruházónak” - mondta Borbély László.

„A régióátszervezés kapcsán a mindenkori kormányzó pártnak figyelembe kell vennie a másfél milliós magyar közösség érdekeit. Nem hagyhatják figyelmen kívül azt az EU-s alapelvet sem, mely kimondja, hogy a régiókat nem lehet módosítani az illető régiókban élő emberek akaratának, az illető régió kultúrájának és hagyományainak a figyelembe vétele nélkül” - mondta Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke megjegyezte, a mostani kormánypárt ellenzékként egy álláspontot képviselt az RMDSZ-szel, hogy széleskörű társadalmi vita kell hogy megelőzze a törvénytervezetet.

Az április elején lemondott környezetvédelmi és erdészeti miniszter az ellene felhozott korrupciós vádakkal és az ezt követő eljárással kapcsolatosan elmondta, hogy a parlament azt dönti el, hogy a vádak eleget tesznek-e az eljárás indításához szükséges kritériumoknak, vagy sem. „Örvendek, hogy az ügy visszakerült a jogi bizottság asztalára, mert így a jogászoknak lehetőségük van megismerni az ügyiratot. Az erre vonatkozó döntést a most többségben levő koalíció jelenléte nélkül hozták, és én remélem, hogy az akták megvizsgálása után mindenki számára egyértelmű lesz az ártatlanságom és az, hogy az ügyiratban megjelenő vádak nem teljesítik azokat a kritériumokat, amelyek alátámasztanák az eljárás megkezdését” - mondta a politikus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS