2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyírő-újratemetés: a külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet

2012. május 17. 09:56, utolsó frissítés: 15:21

Bekérette a külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyírő József tervezett újratemetése ügyében - közölte a magyar külügyminisztérium. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a partner kérésének - olvasható a tárca közleményében.


A tájékoztatás szerint román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyírő József tervezett újratemetését.
Az ügyvivő közölte, hogy a magyar kormány az író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. A diplomata hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nyitott az együttműködésre az új román kormánnyal, arra várakozással tekint.

A Krónika értesülései szerint a román külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomatát, hogy "a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen" az újratemetés. Azt is javasolták, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményre.

A napokban az Evenimentul zilei fasisztának és irredentának nevezte Nyírő Józsefet, aki a szerző állítása szerint személyesen románok gyilkolására buzdított Kolozsváron. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet ugyanakkor felszólította a kormányt, akadályozza meg az író újratemetését, vonja vissza a Nyírőről elnevezett erdélyi iskolák nevét, mivel szerintük az író "a nemzetiszocialista, hungarista vonalat képviseli".

Szász Jenő, az MPP és az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerdán azt mondta, nincs tudomása arról, hogy diplomáciai bonyodalmak alakultak volna ki a Nyírő-temetéssel kapcsolatban. A székelyudvarhelyi szervezők továbbra is arra készülnek, hogy május 27-én a városban újratemetik Nyírő Józsefet. Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS