2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Füzes Oszkár: Nyirő nem volt sem románellenes, sem antiszemita

2012. május 17. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

Nyirő József nem volt sem románellenes, sem antiszemita - jelentette ki szerdán Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete Marosvásárhelyen, amikor román újságírók azt firtatták, nem árnyékolja-e be a magyar-román kapcsolatokat az emigrációban elhunyt erdélyi író közelgő székelyudvarhelyi újratemetése.


"Elmondtam, hogy ennek a választási kampányhoz semmi köze, Nyirő József nem volt nyilas, nem volt antiszemita és nem volt románellenes" – számolt be a marosvásárhelyi újságírókkal folytatott beszélgetéséről a diplomata. Arra a felvetésre, hogy Nyirő horthysta volt-e, a nagykövet azt mondta: "Horthy idejében élt. Ilyen alapon az apukámat is horthystának lehetne nevezni, mert ő is akkor élt".

Füzes Oszkár nagykövet és Zsigmond Barna, Magyarország csíkszeredai főkonzulja a marosvásárhelyi polgármesterjelölteket kereste fel, hogy terveikről, a magyar és a román közösség együttélését érintő elképzeléseikről tájékozódjék."Marosvásárhely az erdélyi magyarság és a magyar-román viszony szempontjából kiemelt fontosságú város, és az lenne természetellenes, ha a magyar nagykövet és főkonzul nem tájékozódna az itteni helyzetről" - mondta marosvásárhelyi látogatása jelképes üzenetéről a bukaresti magyar nagykövet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS