2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD és a PNL európai testvérpártjaihoz fordultak az RMDSZ EP-képviselői a magyarellenes intézkedések miatt

2012. május 17. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

Közös levélben intézett felhívást az RMDSZ két európai parlamenti képviselője, Sógor Csaba és Winkler Gyula, a ház két frakcióvezetőjéhez, Hannes Swoboda szocialista és Guy Verhofstadt liberális politikusokhoz. Az erdélyi magyar képviselők az új romániai kormánykoalíció kisebbség- és magyarellenes intézkedéssorozatára hívták fel az európai frakcióvezetők figyelmét, és arra kérték őket, emeljenek szót testvérpártjaiknál a romániai események miatt.

Az RMDSZ politikusai a MOGYE ügyében, a választási törvény módosításának elindítása, valamint az ország régióinak átalakítási szándéka miatt kérték Hannes Swoboda és Guy Verhofstadt közbenjárását.

Érvelésük szerint a két megszólított frakcióvezető felelősségét terheli, hogy lépjenek: testvérpártjaik koalíciója nem vonhat vissza megszerzett jogokat. A jogrend, a demokratikus értékek tiszteletben tartása elsődleges. Tarthatatlan a kettős mérce, az európai értékeket nem elég hangoztatni: az új koalíció pártjai nem foganatosíthatnak diszkriminatív, a kisebbségi jogokat és a parlamenti demokráciát sértő intézkedéseket - fogalmaztak levelükben az RMDSZ EP-képviselői. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS