2024. június 15. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hargita megye tanácsa nem utalja vissza a kormány által kiutalt pénzeket

2012. május 17. 20:43, utolsó frissítés: 2012. május 18. 10:23

Új székhelyet kap a megyei könyvtár Csíkszeredában – többek között erről is döntöttek a megyei tanácsosok a Gyergyószárhegyen május 17-én tartott kihelyezett ülésen. Arról is határoztak, hogy nem adják vissza az előző kormány által kiutalt, a Ponta-kabinet által visszakért pénzt, hanem uniós projekt finanszírozására fordítják.


Hargita Megye Tanácsa nem adja vissza a Ponta-kormány által visszakért pénzt, amelyet még az Ungureanu-kabinet utalt ki másfél hónappal ezelőtt – döntöttek május 17-én Gyergyószárhegyen, a megyei tanács kihelyezett ülésén. Borboly Csaba, a megyei tanács elnökének elmondása szerint A sürgősségi helyzetek szolgáltatói központjainak felszerelése (SMURD) projekt folytatására szánják a szóban forgó hatmillió lejt.

Gyorsítjuk ennek a kormányzati pénzösszegnek az elköltését, amelyet az RMDSZ kormányzati részvételének köszönhetően vonzottunk a megyébe – jelentette ki a tanácselnök.

A döntéshozó testület a helyi közigazgatási egységek átirataiban megfogalmazott kérések alapján 175 000 lejt különített el települések számára a megyei tanács tartalékalapjából, olyan nélkülözhetetlen munkálatokra, mint például a földcsuszamlás okozta károk helyreállítására Siklódon és Sükőben, a téli hóeltakarítási munkálatok okozta károk rendbetételére Székelyvarságon, a leégett csíkmindszenti sportcsarnok javítására, átereszek létesítésére és lecsapolási munkálatokra Csíkszentsimonban, mederszabályozási munkálatokra Csíkkarcfalván. Az egyházi javak rendbetételére a salamási katolikus templom kapott támogatást, Keresztúr község a fiatfalvi kultúrotthonra, Bögöz község pedig a bétai kultúrház javítására. Ugyanakkor a testület támogatást szavazott meg Tusnádfürdő, Szentegyháza, Borszék, Keresztúr önkéntes tűzoltócsapatának is.

A mai tanácsülésen döntés született a Kájoni János Megyei Könyvtár új székhelyéről is. Mint ismeretes, a könyvtár jelenleg nem megfelelő épületben működik, ezért a megyei tanács a csíkszeredai sportpálya mellett, a Nagy Imre Általános Iskolával átellenben, korszerű épületben kap helyet, ahol nemcsak könyvtári szolgáltatásokat végezhetnek majd, hanem kulturális rendezvények szervezésére is alkalmas lesz, sőt irodalmi kávézó is helyet kap benne.

A testület ezenkívül jóváhagyta 10 nem egyházi személyzeti állás létrehozását a Hargita megyei történelmi egyházaknak. Zárt ülésen határoztak a Hargita Megyéért Díj idei várományosáról, a kitüntetést a III. Székelyföld Napok keretében Korondon megtartandó dísztanácsülésen adják majd át.

Borboly Csaba az ülés utáni nyilatkozatában beszélt a Ritli László volt egészségügyi miniszter révén idén kiutalt több mint hatmillió lejről (mintegy másfél millió euró), amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház átépítésének folytatására fordítanak.

"Fél év alatt szeretnénk befejezni a kórház átépítését, hogy Csíksomlyóról a tüdőgyógyászati és fertőzőosztálynak legalább a felét tudjuk átköltöztetni, hiszen a somlyói ingatlant a katolikus egyháznak vissza kell kapnia. Ehhez még hozzá kell tennünk kétmillió eurónyi összeget a saját költségvetésünkből. Az ország legmodernebb megyei sürgősségi kórháza lesz a csíkszeredai, amit a Hargita megyei emberek megérdemelnek" - fogalmazott.

A tanácsülést megelőző mozzanatként Hargita Megye Tanácsa nevében "a közösség érdekében, történelmi múltunk megismertetésében, illetve természeti és építészeti örökségünk megőrzésében és népszerűsítésében kifejtett munkájukért" Borboly Csaba megyeitanács-elnök Márton Áron-emlékérmet adományozott Fülöp Lajosnak, a székelykeresztúri Molnár István múzeum igazgatójának és Vofkori György tanárnak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS