2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országgyűlés Hivatala: beszéljen világosan a román külügyminisztérium Nyírő-ügyben

2012. május 18. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Az Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy tegye egyértelművé, mit jelent egyet nem értése Nyírő József író újratemetésével kapcsolatban - közölte a magyar országgyűlés elnökének kabinetfőnöke csütörtökön.


Veress László elmondta: a hivatal tudni szeretné, hogy az egyet nem értés tűrést vagy tiltást jelent. Közölte, hogy hétfőig várnak a román fél válaszára. A kabinetfőnök elmondta azt is, hogy ha a román fél reakciója Nyírő József újratemetésének tiltását jelenti, akkor olyan megoldást fognak találni, amely nem csorbítja sem a román jogrendet, sem Nyírő József tisztelőinek lelki várakozásait.

A magyar külügyminisztérium szerdán tudatta, hogy a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyírő József tervezett újratemetése ügyében. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a partner kérésének - olvasható a tárca közleményében.

A tájékoztatás szerint román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő korábbi kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyírő József tervezett újratemetését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS