2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országgyűlés Hivatala: Székelyudvarhely polgármestere nem a magyar álláspontot erősíti

2012. május 18. 18:48, utolsó frissítés: 18:48

Az Országgyűlés Hivatalának álláspontja szerint a Nyírő József újratemetésével kapcsolatban kialakult "magyar-román szakmai és politikai vitában" Bunta Levente, Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere "és társai" nem a magyar álláspontot erősítik.


Fráter Olivér, a Nyírő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottja közleményében kifejtette: a polgármester már a személyes tárgyalásokon is Nyírő József "nyilas múltjával és a vele szemben megfogalmazott antiszemitizmus vádjával kapcsolatosan rendkívül erős felvetéssel élt". Hozzáfűzte: utóbb a román hatóságok és a román média is fasisztának, nyilasnak és antiszemitának minősítették az egykori írót. Bunta Levente nyilvánosan megtámadta Szász Jenőt, a Nyírő József újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökét és a magyar Országgyűlés elnökét, az újratemetés védnökét. Ezek után a román hatóságok már azt kifogásolták, hogy a tervezett újratemetés "jobboldali ceremónia" lesz - jegyezte meg.

A közlemény szerint a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó városi könyvtár igazgatója kijelentette, nem indokolt, hogy az intézmény felvegye Nyírő József nevét. Ezek után román civil szervezetek azt követelték, tiltsák meg Székelyföldön, hogy bármelyik közintézmény Nyírő nevét viselhesse – áll a dokumentumban. A dokumentum aláírója bízik abban, hogy a jövőben a Nyírő Józseffel kapcsolatban kialakult magyar-román vitában "minden magyar ember a magyar álláspontot erősíti." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS