2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan befolyásolja az új választási törvény a magyarság parlamenti képviseletét?

2012. május 22. 20:09, utolsó frissítés: 20:16

A 2008-as választásokon az RMDSZ 23 képviselői választókerületben szerzett relatív többséget, azaz ennyi helyen végzett a szövetség jelöltje az első helyen - mondta el a Transindexnek Kiss Tamás szociológus. Megyék szerint: Biharban 5, Hargitában, Kovásznában, Szatmárban és Marosban 4-4, Szilágy és Kolozs megyékben pedig 1-1 körzetben volt relatív RMDSZ többség.


Hozzátette: 2008-ban az USL-t alkotó pártok külön indultak a választásokon, de ha a PSD és a PNL jelöltjére leadott voksokat összeadnánk, akkor 5 kerületben megelőznék az RMDSZ jelöltjét.

Az új választási törvény értelmében az így kapott mandátumok számához hozzájönnek azok a megyék (Temes, Máramaros, Arad, Brassó), ahol a magyarság számaránya a 2002-es népszámlálási adatok szerint 7 százalék fölötti, azonban ahol 2008-ban nem szereztek relatív többséget az RMDSZ politikusai.

A 2008-ban leadott szavazatok alapján, a PNL és PSD jelöltjeire leadott voksok összeadása után tehát 18 plusz 4, azaz 22 képviselői mandátumot szerzett volna az RMDSZ az új választási rendszerben, ha a két román párt szavazatait nem adjuk össze, akkor pedig 27-re nőne a mandátumok száma – mondta el Kiss Tamás.

Az RMDSZ szenátorjelöltjei közül heten szereztek abszolút többséget 2008-ban, egy Maros és egy Szilágy megyei választókerületben pedig az ő jelöltjük végzett az első helyen.

Az újraosztás után 2008-ban az RMDSZ 22 képviselői és 9 szenátori mandátumot szerzett meg. Ha 2008-ban a ma elfogadott választási törvény lett volna érvényben, az RMDSZ-nek 27 képviselői és 9 szenátori mandátum jutott volna.

2012-ben feltételezhetően három magyar szervezet (RMDSZ, EMNP, MPP) indul a parlamenti választásokon, illetve a PSD és a PNL közösen, az USL színeiben vesz részt a megmérettetésen. A román szövetség a 2008-as eredményeket alapul véve 5 választókerületben megelőzheti a magyar jelöltet. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar szervezetek közti versenyhelyzet hány választókerületben befolyásolhatja negatívan a magyar parlamenti képviseletet, nem bocsátkozunk feltételezésekbe. (hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS