2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megkezdődött a csíksomlyói búcsú

2012. május 26. 12:41, utolsó frissítés: 12:42

12 óra 30 perckor kezdődött meg a csíksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat szertartása a Kis Somlyó és Nagy Somlyó hegy közötti nyeregben. Az ünnepi prédikációt idén a Stuttgartból érkező Tempfli Imre mondja.


A legnagyobb magyar zarándoklatra a szervező csíksomlyói ferencesek idén is több százezer zarándokra számítanak Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról. A székelyföldi zarándokok egy része a hagyományoknak megfelelően gyalogosan érkezik Csíksomlyóra. A környék országútjain már pénteken egyházi és nemzeti zászlókkal felvonuló gyalogosok menetoszlopaival találkozhattak az autósok.

A zarándokok egy része a csíksomlyói nyeregben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, hogy a szakrális helyen várja a napfelkeltét. Amint a szertartás előtt a szervezők bejelentették, a csíksomlyói búcsúnak minden évben egyetlen meghívottja van, ez a prédikációt mondó lelkész; mindenki más zarándoki minőségben van jelen. A szervezők azonban Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettest, Hoffman Rózsa államtitkárt, Latorczai Csaba államtitkárt és Harrach Péter KDNP-frakcióvezetőt név szerint is megemlítették.

Az összegyűltek tapssal köszöntötték annak a bejelentését, hogy olyanok is vannak a zarándokok között, akik kilencszáz kilométer gyalogos zarándoklat végén érkeztek Csíksomlyóra. Az oltár előtt egy olyan ikon képre is ráirányították a figyelmet, amit a lengyelországi Czestohowai zarándokhelyről küldtek Csíksomlyóra. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS