2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Üres urna volt a Nyírő-újratemetés szervezőjénél

2012. május 26. 17:57, utolsó frissítés: 2012. május 27. 01:33

UPDATE 3: Nyírő József újratemetésének székelyudvarhelyi szervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány továbbra is a vasárnapi gyászszertartásra készül.


"Arra készülünk, hogy az eltervezett program szerint vasárnap eltemetjük Nyírő József hamvait Székelyudvarhelyen" - mondta az MTI-nek szombaton este Szász Jenő, az újratemetés székelyudvarhelyi társszervezését végző Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

"Mi minden törvényes előírásnak eleget tettünk, tehát sort lehet keríteni Nyírő József újratemetésére" - jelentette ki Szász. Az MTI ismételt kérdésére, hogy megtartják-e a gyászszertartást, azt válaszolta: "A dolgok jelen állása szerint igen".

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője szombat este az MTI-nek ugyancsak megerősítette: mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az újratemetést. Nem számolnak atrocitással vagy bármilyen erőszakkal, a XXI. században elfogadhatatlan lenne az erőszak egy kegyeleti cselekmény kapcsán - fogalmazott Lukács Csaba.

Hozzátette: az újratemetésre megfelelői szervezői és biztonsági csapattal készülnek. Arra a kérdésre, hogy a hamvak már Románia területén vannak-e, azt válaszolta: a temetés időpontjára a helyszínen lesznek. (mti)

UPDATE 2: Lukács Csaba később közölte, az urna üres, annak utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt." Mint mondta, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Lukács Csaba úgy fogalmazott: "Nyírő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében." Öt és fél óra után végül elengedték őket a rendőrségről.

UPDATE 1: A korondi rendőrségen átkutatták Lukács Csaba, a Nyírő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető csomagjait szombaton késő délután, s egy urnát találtak benne - közölte Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

A csomagok átkutatására a román főügyész adott engedélyt, miután Lukács Csaba nem engedélyezte az autó csomagtartójának, illetve poggyászának ellenőrzését.

A hírt megerősítve Kovács Tamás elmondta, hogy Lukács Csaba kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte az urna felnyitását. A rendőrségen már kihallgatták a taxisofőrt, s jelenleg Lukács kihallgatása folyik. (mti)

Feltartóztatták Korondon Lukács Csabát, a Nyírő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezetőt, valamint a vele együtt utazó Kovács Tamást, az MTI fotóriporterét.

Kovács Tamás elmondta, hogy a marosvásárhelyi repülőtérről taxival utaztak tovább a vasárnapra tervezett újratemetés helyszínére, Székelyudvarhelyre. A rendőrök Korond előtt három óra körül állították meg a taxit, ellenőrizték a taxis és a két utas személyazonossági iratait, majd azt kérték, hogy nyissák fel a kocsi csomagtartóját, mert ellenőrizni akarják a csomagokat.

Ezt Lukács Csaba megtagadta, ezért a rendőrök közölték, hogy kábítószer-csempészet gyanúja miatt bekísérik a rendőrségre, s ott megvárják a csomagok átvizsgálásához szükséges hivatalos engedélyt.

Lukács Csaba és az MTI fotósa a taxival együtt jelenleg a korondi rendőrség udvarán várakozik. Útlevelüket visszakapták mindketten, de az ellenőrzésig nem távozhatnak sehova.

A Hargita megyei rendőrség szóvivője szombaton azt közölte, hogy csak rutinellenőrzéseket végeznek a közutakon, és tudomása szerint senkit sem állítottak elő. Filip Gheorghe azt mondta, a csíksomlyói búcsú miatt a megye több pontján rutinellenőrzéseket végeznek, hogy elejét vegyék mindenféle törvénysértésnek, hogy kiszűrjék az ittas sofőröket, azokat, akik gyanús tárgyakat szállítanak. A szóvivő leszögezte: senkit nem vettek őrizetbe.

Nem sokkal később Hargita megye prefektusa, Augusta Cristina Urzica azt közölte, hogy felfüggesztették Nyírő József újratemetési engedélyét, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátott ki.

A prefektus szerint egy elírás történt, így nem teremthető jogi kapcsolat a kibocsátott engedély és Nyírő halotti bizonyítványa között. Úgy gondolja, vélhetően "emberi hibáról" lehet szó, amelyet a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője követett el. A prefektus szerint nem lenne semmi akadálya az újratemetésnek, ha a polgármesteri hivatal visszavonta volna az engedélyt és helyette újat bocsát ki.

Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter péntek este közölte: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyírő József nevére. Megállapította, "léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül". Jelezte, hogy a Hargita megye prefektusi hivatal még pénteken kéri a temetkezési engedély semmisségének megállapítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS