2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kövér: nyugodt lelkiismerettel eltemethettük volna Nyírőt

2012. május 28. 10:48, utolsó frissítés: 11:00

A hivatal hibáját egyetlen civilizált országban sem hárítják az ügyfélre, tehát mi nyugodt lelkiismerettel eltemethettük volna Nyírő Józsefet – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.


Szász Jenő, az MPP elnöke úgy fogalmazott: egy "kétlejes" igazoláson bukott meg az erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése.

Kövér László, aki maga is ott volt Székelyudvarhelyen és beszédet is mondott a megemlékezésen, a műsorban úgy fogalmazott, "pontosan azért, hogy ne lehessen bennünket megtámadni, kivárjuk azt a pillanatot, amikor a román államgépezet, beleértve az önkormányzatot is, a prefektúrát, meg mindenki mást, képes arra, hogy civilizáltan egy ilyen folyamatot levezényeljen".

Az Országgyűlés elnöke szerint azért fordulhatott elő mindez, "mert történt egy kormányváltás Romániában." Közölte: Románia mentségére el kell mondani, hogy ez a szervezés nem most indult, hanem tavaly ősszel, és az előző román kormány semmiféle jelét nem mutatta annak, hogy bármiféle kifogása lenne az újratemetés ellen. Hozzátette: jogszerűen nem is lehetett kifogása senkinek sem.

"Az történt, hogy a román hatóságok minden jogot félretéve, felrúgva, gyakorlatilag a Ceaueşcu-időkre emlékeztető módon próbálták meg megakadályozni azt, amit az Európai Unióban egy átlagpolgár minden további nélkül, tulajdonképpen akadály nélkül megtehet, tehát, hogy a saját hozzátartozóinak a hamvait, akár holttestét hazahozza ide Erdélybe (...), és eltemesse annak rendje és módja szerint" – mondta a házelnök.

Az Országgyűlés Hivatala és Magyarország azért vállalt szerepet az újratemetésben, mert Nyírő József madridi sírja a magyar állam sírgondnoksági jogkörébe tartozott. A magyar állam közreműködése nélkül ezt nem lehetett volna megtenni – ismertette Kövér László.

Arra a kérdésre, hogy ha nem a kampányidőszakban szervezik meg az újratemetést, akkor talán kevesebb okot adnak a támadásra, Szász Jenő, a szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány és elnöke felidézte: 2004-ben fogalmazták meg közösen Kövér Lászlóval Nyírő József hamvainak hazahozatalát, amikor az Emlékezés Parkját felavatták.

Most látták elérkezettnek az időt, "mert Magyarországon volt egy olyan 2010-es választás, amely ezt lehetővé tette". Ennek megfelelően tavaly ősszel kérték fel Kövér Lászlót elnöktársnak. Mint mondta, azért tűzték ki az újratemetés időpontját pünkösdvasárnapra, mert akkor tartózkodik a legtöbb magyar Székelyföldön. Akkor még úgy volt, hogy a helyhatósági választásokat az őszi parlamenti választásokkal közösen tervezték megszervezni – mondta.

Szász Jenő úgy fogalmazott, hogy egy "kétlejes" igazoláson bukott meg az újratemetés sorsa, a helyi polgármester azonban megtagadta a formai hiba kijavítását. Ezért döntöttek Kövér Lászlóval az újratemetés elhalasztásáról.

Olyan ünnepre készültünk, amelyre nem lehet utána ujjal mutogatni, hogy egyetlen ponton is megsértette a román jogrendet, még akkor sem, ha egy kétlejes igazolásról beszélünk, aminek egyébként egy 20 lejes büntetés lett volna a következménye, ha anélkül történik meg az újratemetés – mondta. Hozzátette: nem szerették volna mindezt "magas labdaként" a román hatóságok térfelén hagyni.

Arra a kérdésre, hogy mikor temetik el Nyírő József hamvait, Szász Jenő azt mondta, amikor megvan az igazolás, nem lesz akadálya az újratemetésnek. Kövér László közölte, ha a román állam betartja a saját jogszabályait, akkor egész egyszerűen nincsen módja arra, hogy megakadályozza az újratemetést. "Most el tudta halasztani, el tudta szabotálni". Hozzátette: a hivatal hibáját egyetlen civilizált országban sem hárítják az ügyfélre, "tehát mi nyugodtan újratemethettük volna, nyugodt lelkiismerettel, akár még azt a néhány tíz eurós büntetést is vállalva".

A házelnök szerint, "ha nem lett volna egyik oldalon gyáva, civil kurázsit nélkülöző hozzáállás, a másik oldalon pedig kifejezett kollaboráns hozzáállás a magyarok részéről a román kormány szabotőr szándékaival kapcsolatban, akkor megtörtént volna az újratemetés". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS