2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyírő-ügy: Kövér László nem kíván ideológiai vitába szállni a román féllel

2012. május 29. 09:49, utolsó frissítés: 16:54

Kövér László kegyeleti aktusnak tartja Nyírő József újratemetését, azzal kapcsolatban nem kíván ideológiai vitába bocsátkozni a román féllel - mondta a magyar házelnök kabinetfőnöke hétfőn. Veress László a román kormány, illetve a román külügyminisztérium által megfogalmazott bírálatokkal összefüggésben úgy fogalmazott: az Országgyűlés elnöke sajnálatát fejezi ki, hogy a román hatóságok közigazgatási úton megakadályozták Nyírő József vasárnapra tervezett újratemetését.


Hozzátette, a házelnök különösen sajnálja, hogy ebben a közigazgatási akadályoztatásban Székelyudvarhely magyar polgármestere is aktív szerepet vállalt. A kabinetfőnök hangsúlyozta, a törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra maga állapította meg, hogy Nyírő József újratemetésének szervezői mindenben betartották a román jogszabályokat.

Veress László arra is kitért, a magyar házelnök az újratemetést kegyeleti aktusnak tartja, és nem kíván ideológiai vitákba bocsátkozni a román féllel. Hozzátette, a román hatóságok által Székelyföldön pünkösd idején emberi hamvak után folytatott "hajtóvadászat" nem méltó a román kormányhoz. A vasárnapi székelyudvarhelyi megemlékezésről szólva kiemelte, hogy a szervezők arra senkit nem hívtak meg név szerint, "de senkit nem is rekesztettek ki onnan", azon tetszése szerint bárki részt vehetett.

A szervezők bíznak abban, hogy az újratemetés miatt kialakult függő jogi helyzet megoldódik, és ezt követően megtartják majd a szertartást, amelyen Kövér László házelnök, aki hétfőn visszaindult Budapestre, részt kíván majd venni - zárta mondandóját Veress László. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS