2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román sajtó: intézményes bohóckodás zajlott a Nyírő-ügyben

2012. május 29. 10:47, utolsó frissítés: 16:55

A román sajtó intézményes "bohóckodásról és radikalizálódásról" ír a Nyírő József vasárnapi újratemetésére tett kísérlet kapcsán. Az Adevărul hétfői számában külön kommentárt szentel az eseménynek. Malin Bot főszerkesztő azt fejtegeti, hogy nincs különbség a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester, valamint Szász Jenő, az MPP elnöke és Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere között.


A szerző szerint, ha Székelyudvarhelyen a legégetőbb kérdés a "nácipárti" Nyírő újratemetése, akkor valamennyi román polgármesternek a székelyföldi városba kellene utaznia példát venni arról, hogy miként tömték be az összes gödröt a közutakon, hogyan hőszigetelték a lakóházakat, hogyan működik svájci óra pontossággal a tömegközlekedés. Bot úgy véli, az újratemetését kitalálók manipulálni akarták Székelyudvarhely lakóit néhány plusz szavazat megszerzése érdekében, és ennek érdekében a csíksomlyói pünkösdi búcsút is megpróbálták felhasználni.

Az Evenimentul Zilei szerint Nyírő újratemetési ceremóniája "komikussá" vált annak ellenére, hogy az esemény "nacionalizmustól duzzadt". A lap a Nyírő hamvainak keresése érdekében tett hatósági erőfeszítésekről azt írja, hogy az újratemetés "intézményes bohóckodássá" vált, amely pénzpazarlást is eredményezett az állami intézmények bevonása miatt. A lap megemlíti, hogy Hargita megye prefektusa pénteken éjfél után fél órával fordult a bírósághoz, és kérte a temetési engedély érvénytelenítését.

A România liberă hasábjain Ovidiu Pecican kolozsvári történész Nemkívánatos radikalizálódás címmel írt Nyírő újratemetéséről. A történész "képmutatásnak, ideológiai ostobaságnak és következetlenségnek" nevezi azoknak a románoknak az álláspontját, akik saját szélsőségeseiket elfogadják, de másokéit elutasítják. A szerző utal arra, hogy zsidó emberek életének kioltása miatt felelős Corneliu Zelea Codreanu vasgárdista vezért és Ion Antonescu tábornokot sok román hazafinak tartja, és csodálattal tekintenek rájuk, ugyanakkor tiltakoznak Nyírő újratemetése ellen.

Pecican szerint Nyírő is pont ugyanolyan hazafi volt mint például Octavian Goga, Nechifor Crainic vagy Radu Gyr költők, csakhogy Nyírő számára a hazát Magyarország jelentette.

Pecican úgy véli, Nyírő székelyföldi újratemetésének engedélyezése jóérzésről tanúskodó gesztus lett volna, emellett úgy véli, hogy a románoknak tisztelniük kell a székelyeknek Nyírő életművéről alkotott esztétikai véleményét, ami a magyarok iránti bizalom és tisztelet jele. Úgy véli, hogy a székelyföldi hatóságoknak elővigyázatosabbaknak kellett volna lenniük. Nyírő írói tehetségét esetleg műveinek új kiadásával kellett volna megünnepelniük - írja a szerző -, és el kellett volna határolódniuk az író politikai múltjától.

A szerző szerint azonban a romániai magyar pártok és magyarországi politikusok politikai érdekei határozták meg elsősorban a magyar fél viselkedését az újratemetés ügyében. A székelységnek sem szolgál hosszú távon, ha a világ előtt azt a képet alakítja ki magáról, hogy többnyire fasiszta múltú személyiségek kultuszát ápolja, mint ahogy a magyar állam sem nyer abból, ha egy homályos múlt nevében az ellenségeskedést helyezi előtérbe Romániával szemben, mint ahogy Romániának sem érdeke azt táplálni, hogy képtelen békét kötni az egyik nemzeti kisebbségével - írja Pecican. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS