2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ponta a Nyírőről elnevezett utcák és iskolák névadásának törvényességét is vizsgáltatja

2012. május 29. 11:27, utolsó frissítés: 16:55

Hargita megye prefektusa vizsgálja azoknak az önkormányzati határozatoknak a törvényességét, amelyek szerint utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyírő Józsefről - jelentette be hétfőn Cristina Augusta Urzică. A prefektus Victor Ponta miniszterelnöktől kapott erre utasítást hétfőn. A prefektus szerint a vizsgálat tárgyát képezi valamennyi olyan önkormányzati határozat, amely értelmében utcákat vagy iskolákat neveztek el Nyírőről.


A kormányfő szerint vizsgálatra szorul, hogy nem sértik-e ezek a határozatok azt a jogszabályt, amely tiltja Romániában háborús bűnök miatt elítélt személyek kultuszának ápolását, valamint tiltja a fasiszta, a rasszista vagy az idegengyűlölő jelképek használatát. Ponta ugyanakkor elismerte, hogy Nyírőt soha nem ítélték el, és nem nyilvánították háborús bűnösnek, de ennek ellenére is kéri a vizsgálatot.

Székelyudvarhelyen egy utca viseli az író nevét, amelyben az a ház áll, ahol Nyírő lakott. Hargita megyében e mellett Csíkszépvízen és Máréfalván nevezték el a helyi iskolát az íróról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS