2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CEMO két nyelven zajló iskolai rendezvényeket szeretne

2012. június 14. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) egy kétnyelvű beadványt állított össze, amelyben felkérték a marosvásárhelyi kéttannyelvű iskolák vezetőségeit, hogy az évzáró ünnepségek során az oktatási intézményekben alkalmazzák a nyelvi jogokat, a valódi kétnyelvűséget és az elmúlt évek egy nyelven lebonyolított iskolai rendezvényei helyett, kétnyelven zajló ünnepségeket szervezzenek – olvasható a szervezet közleményében. A beadványok címzettei a marosvásárhelyi általános iskolák vezetői mellett, a Maros megyei főtanfelügyelő, valamint a polgármesteri hivatal oktatásért felelős jogásza.

A CEMO munkatársai a beadványokat átadták marosvásárhelyi szülőknek is, akik vállalták, hogy a kéréseket a fent említett intézményekhez eljuttatják és követik a levelekben megfogalmazott kérelem teljesítését. A levelek két marosvásárhelyi intézményben kerültek leadásra, a 2-es számú általános iskolában valamint a Liviu Rebreanu Gimnáziumban. A kérelemben azt fogalmazták meg, hogy az oktatási intézmények vezetői vezessék be a valós kétnyelvűség gyakorlatát iskoláik rendezvényeinek lebonyolítása során, amely magában foglalja az iskolai rendezvényekhez kapcsolódó előzetes kétnyelvű tájékoztatást, az események kétnyelven történő kivitelezését valamint a különböző iskolai versenyek, évzárók alkalmával kiosztásra kerülő okleveleket is.

Az eddigi tapasztalatok alapján a marosvásárhelyi kéttannyelvű általános iskolák ünnepségei egy nyelven – románul - zajlottak, az iskolai vezetők beszédei, közleményei, dicséretei nem lettek magyar nyelvre lefordítva, a magyar nyelven történő ünnepi beszédeket általában a magyar nemzetiségű aligazgatók tartották meg, ezek rövid, az igazgatói beszédet kiegészítő, egy-két perces felszólalások voltak és nem tartalmazták a román nyelven elhangzottak magyarra történő tolmácsolását – áll a dokumentumban.

E szerint a levelek iktatása után a szülők személyes tárgyalásokat folytattak az iskolák vezetőivel valamint Dumitru Matei Maros megyei főtanfelügyelővel. Ezeket a személyes találkozásokat a CEMO munkatársai javasolták, a szülőkre hárult a megbeszéléseken való részvétel. “Fontosnak tartottuk, hogy a levelek iktatásán túl a személyes tárgyalások szintjén is legyen egy folytonos érdekérvényesítési nyomásgyakorlás a magyar szülők részéről, ezekkel nyomatékosítani szerettük volna a szülők szándékainak komolyságát, elszántságukat és következetesen képviselt jogos kéréseiket” - fogalmaznak.

A Maros megyei főtanfelügyelő írásban válaszolt a szülők kérésére, a levél tartalmát szerdán, szóban ismertette az érdeklődő szülőknek. Dumitru Matei a következőket válaszolta: a tanfelügyelőség kijelölt két tanfelügyelőt – egy román és egy magyar nemzetiségűt - akik a fent említett iskolákban monitorizálni fogják a kétnyelvű iskolai rendezvényeket, a főtanfelügyelő arra is kitért, hogy a döntése a kérésekben megfogalmazott törvények alkalmazását és tiszteletben tartását jelenti.

Az iskolák vezetői közül a 2-es iskola igazgatónője szóban jelezte, hogy az iskola megoldja a kétnyelvű évzáró ünnepségeket, az elhangzó beszédeket az intézményvezető átadja az iskola magyar nemzetiségű aligazgatójának. A szülők javaslata az volt, hogy a fordítást egy tolmács biztosítsa, az iskola vezetője szerint erre nincs szükség mert az intézmény meg tudja oldani a kétnyelven történő ünnepi beszédeket. A Liviu Rebreanu Gimnázium hivatalos álláspontját még nem ismertette az intézmény vezetője – olvasható a közleményben.

A CEMO Dumitru Matei főtanfelügyelőt felkérte, hogy egy körlevélben értesítse a többi kéttannyelvű oktatási intézmény vezetőségét a kétnyelvű évzáró ünnepségekkel kapcsolatos teendőkről, azonban a főtanfelügyelő nem vállalta ennek a körlevélnek a kiküldését. A szervezet közli: munkatársaik szívesen átadják ezeket a beadványokat más iskolákba járó magyar nemzetiségű tanulók szüleinek, hisz az eddigi tapasztalataik alapján az oktatási intézmények, a tanfelügyelőség sokkal hatékonyabban reagálnak azokban az esetekben amikor az adott intézmények tanulóinak szülei vállalják a kérelmek benyújtását és a döntéshozatal követését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS