2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Öngyilkosságot kísérelt meg Năstase

2012. június 21. 08:17, utolsó frissítés: 08:17

Öngyilkosságot kísérelt meg szerda éjjel a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnök, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába – közölték ügyészségi források.


A hírtelevíziók értesülései szerint Năstase abban a pillanatban, amikor a rendőrök beléptek a szobájába, meglőtte magát, a nyakán sebesült meg. A mentők érkezésekor öntudatánál volt. A Floreasca sürgősségi kórházba szállították. A golyó a nyakát érintette, az orvosok éjszakai nyilatkozata szerint a páciens öntudatánál van, és állapota nem életveszélyes. Șerban Brădișteanu doktor ma reggel műti meg. Az orvos éjszaka azt nyilatkozta, hogy Năstase cukorbeteg, szívproblémái és magas vérnyomása van.

Sajtóértesülések szerint Năstase egy kilenc milliméteres pisztollyal sebesítette meg magát. Az elfogatóparanccsal érkező rendőrök állítólag megpróbálták ezt megakadályozni, és dulakodás közben sült el a fegyver.

A legfelsőbb bíróság - megerősítve az első fokon hozott ítéletet - jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Năstase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől. A volt kormányfő befolyása alatt álló személyek egy építkezési konferenciát szerveztek, amelyen - részvételi díj álcája alatt - a politikus választási kampányára gyűjtöttek pénzt. Năstase jelöltként indult az elnökválasztáson, és alulmaradt Traian Băsescu jelenlegi államfővel szemben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa elutasította a volt miniszterelnök fellebbezését, így Năstasénak 24 órán belül börtönbe kellett volna vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Năstasét még az éjszaka több párttársa, köztük Victor Ponta miniszterelnök, a szociáldemokrata párt (PSD) elnöke is felkereste a kórházban. A kormányfő a jelen lévő újságírók előtt azt mondta, nem kommentálhatja a bíróság ítéletét, egy bajban lévő embert jött meglátogatni. "Remélem, most Basescu boldog" - tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a jelenlegi államfő bosszújának tekinti azt, hogy a korrupcióellenes ügyészség bíróság elé állította Năstasét. (mti, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS