2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor a történelmi magyar egyházak támogatását kéri a Mikó-per ügyében

2012. július 02. 17:04, utolsó frissítés: 17:06

Kelemen Hunor szövetségi elnök mai levélben tájékoztatta a történelmi magyar egyházak püspökeit a Mikó-per ügyében, a Szövetségi Képviselők Tanácsa által vasárnap elfogadott állásfoglalásról.


Kelemen tájékoztatásából kiderül, hogy az RMDSZ egy olyan állásfoglalást fogadott el egyhangúan, amelyben határozottan elítéli a Mikó-perben született alapfokú ítéletet. Ezt a jogállamiság teljes mértékű lábbal tiprásának tartjuk, és úgy véljük, az erdélyi magyar közösséget ért egyik legaljasabb támadásról van szó – fogalmazott a szövetségi elnök, majd hozzátette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében értesítem Önt, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Mikó-per ügye eljusson a legfontosabb nemzetközi fórumokhoz, ugyanakkor széleskörű társadalmi szolidaritás kifejezésére kérjük az egyházakat, a civil társadalmat, az egész erdélyi magyar közösséget.

Mint ismeretes, a Korrupcióellenes Ügyészség közérdek elleni hatalommal való visszaélés vádjával indított eljárást a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt. Az évek óta zajló perben a bíróság Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját 3 év letöltendő börtönbüntetésre, Silviu Climt, az igazságügyi minisztérium volt tanácsadóját 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság alapfokú döntése során visszaállamosítják a Székely Mikó Kollégium épületét, és 1,1 millió lejes kártérítés kifizetésére kötelezik a református egyházat. (rmdsz.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS