2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mikó-ügy: a jog és az igazságosság megcsúfolása az ítélet a református egyház szerint

2012. július 09. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Állásfoglalásban tiltakozik az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése az ellen a bírósági határozat ellen, amely megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását, és börtönbüntetésre ítélte a visszaszolgáltatásról szóló döntést meghozó személyeket.


A Pap Géza püspök és Geréb Péter főgondnok által aláírt dokumentum szerint a Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlését "mélyen megdöbbentette és fölháborította" a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében június 29-én hozott bírósági ítélet. Az Erdélyi Református Egyházkerület "anyagi és erkölcsi megkárosítását" eredményező döntést az egyházkerület "az igazságosság és a jogosság megcsúfolásának" tekinti, a történteket pedig "visszaállamosítási kísérletként" értelmezi. A közgyűlés az ellen is felemelte szavát, hogy a bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte.

Az egyházkerületi közgyűlés leszögezte: az érvényben lévő törvények világossá teszik, hogy az államosított épületeket az egykori tulajdonosnak kell visszaszolgáltatni. Az 1948-as államosítási törvényben pedig az áll, hogy az épületegyüttest a református egyháztól vették el. Az egyház álláspontját erősíti az a tény is, hogy a brassói táblabíróság 2006-ban már jogerős ítéletben megállapította: a kollégium épületei az egyház tulajdonát képezik.

Az egyházkerület azt is sérelmezi, hogy a bíróság az "államnak okozott 1,13 millió lejes kár" megtérítésére kötelezte. Hangsúlyozta: az egyházkerület az épület javítására, a benne folyó oktatás korszerűsítésére saját alapból 2,9 millió lejt fektetett be.

"Az egyházunk és a visszaszolgáltató bizottság tagjai ellen kezdeményezett eljárás olyan koncepciós per, amely az erdélyi magyarság elleni támadás félreérthetetlen jele, és amely precedens-értékével kezdetét jelentheti egy küszöbönálló visszaállamosítási folyamatnak" - olvasható az állásfoglalásban.

Az egyházkerület leszögezi: az ítélethozatal megrendítette bizalmát a romániai igazságszolgáltatásban, ez pedig indokolttá teszi a romániai igazságszolgáltatás és a visszaszolgáltatási folyamat nemzetközi megfigyelését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS