2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A megyék többségében a tavalyinál is rosszabb érettségi eredmények születtek

2012. július 09. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

A tavalyi évhez hasonlóan idén is katasztrofális eredmények születtek az érettségi vizsgákon, Hargita és Kovászna megyében a jelentkezőknek kétharmada megbukott. Az eredmények alapján a székelyföldi megyék a sereghajtók között szerepelnek. Hargita megyében a jelentkezőknek mindössze 30,25%-a vizsgázott sikeresen. A megyében van három iskola, amelyben egyetlen végzős diák sem ment át.

Kovászna megyében kevéssel ugyan, de jobbak az eredmények, itt a jelentkezők 32,42%-vizsgázott sikerrel. Maros megyében 45,74%, Kolozs megyében 54,29% Bihar megyében 53,37%, Szatmár megyében 39,83% vizsgázott sikeresen. A Kárpátokon kívüli területeken sem sokkal jobbak az eredménye, Bukarestben például a jelentkezők mindössze 38,97%-a tette le sikeresen az érettségi vizsgát.

Országos összesített adatokat még nem hozott nyilvánosságra a minisztérium, de annyi már látható, hogy a megyék többségében az eredmények még a tavalyinál is rosszabbak.

Már 2011-ben drasztikusan romlottak az érettségi vizsgaeredmények, amikor a minisztérium szigorú intézkedéseket vezetett be a másolás megfékezésére. Ekkor a sikeres vizsgázók országos aránya 44,47% volt a fellebbezések elbírálása előtt.

Az idén tovább szigorították a vizsgafeltételeket. Míg tavaly egyes megyékben nem vezették be a termek videokamerás megfigyelését, idén ezt már általánossá tették, és akit puskázáson kaptak, vagy aki nem adta le a vizsgák előtt a mobiltelefonját, azt azonnal kizárták.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter - aki a vizsgák idején vette át az oktatási tárca irányítását - úgy vélte, hogy elődei nem vonták le a megfelelő következtetéseket a tavalyi, hasonlóan gyenge eredményekből.

Kerestély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő elmondta: az idén nem a román nyelv- és irodalom-, hanem a matematikavizsgán bukott meg a legtöbb érettségiző. Hozzátette, hogy a statisztikát elsősorban a szakközépiskolák gyenge eredményei rontották. Ezen intézmények végzős diákjainak ugyan könnyített tételsort kellett megoldaniuk, többségük számára ez is nehéznek bizonyult.

A főtanfelügyelő úgy vélte, nem csak a diákokban és a tanárokban kell keresni a hibát a rossz eredmények miatt, azok ugyanis az oktatási rendszer egészének a problémáit tükrözik. Ezek között a tanárok rendkívül alacsony fizetése miatti motivációhiányt említette. Kerestély Irma alapvetően jónak találta a 2011-ben elfogadott tanügyi törvényt, de hozzátette: ennek hatásai csak négy év után látszanak majd meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS