2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Böjte Csaba: hazardírozás történt az érettségin

2012. július 09. 13:53, utolsó frissítés: 2012. július 10. 12:37

„Nem szabad olyan csatába belevinni katonát, melynek megvívására nem képeztük ki! Miért engedtük át a diákokat első, második vagy a tizenkettedik osztályban matematikából vagy bármilyen más tantárgyból, ha az a tudás nem teszi őket képessé egy érettségi diploma megszerzésére? Hazudtunk a gyerekeknek éveken keresztül átmenő jegyekkel, hogy a végén kiderüljön, hogy tudásuk semmit sem ér?” - teszi fel levelében a kérdést Böjte Csaba, a katasztrofális érettségi eredményekre reagálva.

A dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója szerint a tanárok, nevelők és az iskolaigazgatók felelőssége óriási, hisz a társadalom nevében állnak ki a gyerekek, a szülők elé és hirdetik meg osztályaikat, toboroznak, iskoláikba hívják a fiatalokat. „Különféle hivatásokra, szakmákra bátorítjátok a serdülőket, és ők bennetek bízva, szavatokra elindulnak. Fizetés jár nektek azért, hogy győztes bajnokokat neveljetek a fiainkból. Vállalkoztok arra, hogy sikeres, eredményes, akár a jég hátán is megélő embereket neveljetek belőlük” - fogalmaz Böjte.

Hozzáteszi, az emberiség nagy hadvezérei szerint nem szabad hazardírozni, olyan csatába belevinni a katonát, hol nincs esély a győzelemre. Németországban a diákok 60% -át nem viszik neki az érettséginek, ők különféle szakmát tanulnak, melyből aztán felemelt fővel boldogan meg is élnek, nem kell a nagyvilágban megélhetésért kóboroljanak. „Nálunk az idén is, akárcsak tavaly az oktatás vezetői 100% belevitték végzős diákjainkat az érettségi nagy küzdelmébe! A tavaly 60% bukott, az idén sajnos ennél is többen elvéreztek a vizsgákon. Három gyerekből több mint kettő megbukott (…) Ezért a hatalmas kudarcért melyek generációk életét megkeseríti, valakik felelősek!” - írja a ferences rendi szerzetes.

Böjte Csaba azt feszegeti, hogy miért engedtek át a diákokat első, második vagy a tizenkettedik osztályban matematikából vagy bármilyen más tantárgyból, ha az a tudás nem teszi őket képessé egy érettségi diploma megszerzésére? „Hazudtunk a gyerekeknek éveken keresztül átmenő jegyekkel, hogy a végén kiderüljön, hogy tudásuk semmit sem ér? Miért nincsenek komoly szakmunkásképző iskolák Erdélyben? Őszinte részvéttel a Románia iskoláiban, az érettségin megbukott több tízezer diák iránt” - zárja levelét Böjte Csaba. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS