2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyari Tivadar: az elméleti középiskolákban a magyar fiatalok több mint 70%-a sikeresen érettségizett

2012. július 10. 09:33, utolsó frissítés: 09:34

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese hétfőn reggel értékelte az idei érettségi eredményeket. „Az RMDSZ főtitkárságának oktatási főosztálya a tanfelügyelőségek, iskolák segítségével napról-napra nyomon követte az érettségit. A próbákat sikerült mindenhol különösebb incidensek, bonyodalmak nélkül megszervezni, ott, ahol a magyar közösség érintett, ilyen szempontból a tavalyinál rendezettebb érettségi volt. A magyar érettségizők közel 180 középiskolában végeztek. A tavaly óta megszigorított érettségin nehezebb sikeresen túljutni, és a korábbi eredményekhez szokott szemeknek ijesztő lehet a tévékben bemutatott statisztikák látványa” – mondta Magyari.

„Ezért fontos részletezni az adatokat, és én kiemelem, hogy az elméleti középiskolák magyar végzettjei körében az országos szinten mért sikeresség megközelíti a 80%-ot, és valamennyi magyar elméleti középiskola esetében 70% felett van” - fogalmazott Magyari. Hozzátette, ez a hírek jó oldala, hiszen éppen azokról a fiatalokról van szó, akik olyan iskolákba jártak, ahol a sikeres érettségi és felsőfokon való továbbtanulás a fő cél. Így arányokban a tavalyihoz hasonló nagyságú elsőéves magyar egyetemista pályázza meg a felsőoktatási intézeteink által biztosított helyeket, a viszonylagos fogyás oka inkább demográfiai természetű lesz.

„A hír rossz oldala, hogy a szakközépiskolák fiataljai továbbra is kis arányban érettségiznek, az idén az eredmények mélypontot értek el: volt olyan szakközépiskola, ahol egyetlen vizsgázónak sem sikerült az érettségije, a tipikus eredmény pedig országosan – magyar viszonylatban – a mindössze 10-15%-os siker. Kiemelkedő volt az idén azoknak a száma, akik befejezték ugyan az utolsó középiskolai tanévet, de meg sem jelentek a vizsgán” - mondta a szövetség főtitkárhelyettese.

Magyari hozzátette: büszkék vagyunk a nevezetes, kiemelkedő középiskoláinkra, de egyforma figyelemmel kell követni és támogatni minden középiskolát, azokat is, ahol talán nem az érettségi a fő cél, hanem egy mesterség tanulása. „Hagyományosan az igazi, megbecsült munkásembert éppen a széles látókör, műveltség, továbbtanulási szándék jellemezte, ezt kell megőriznünk, visszahoznunk” – foglalta össze a főtitkárhelyettes. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS