2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Július végéig tiltakozna a Székely Mikó Kollégium előtt egy református lelkész

2012. július 10. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

A hónap végéig naponta kíván tiltakozni a "visszaállamosított" Székely Mikó Kollégium előtt egy református lelkész. Sántha Imre elmondta, a hónap végéig kapott engedélyt a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivataltól arra, hogy hétköznapokon naponta 14 és 16 óra között tüntessen a Székely Mikó Kollégium épülete előtt. Pénteken és szombaton még csak maga álldogált az épület előtt, de hétfőre már többen csatlakoztak.


"Számítok arra, hogy előbb-utóbb felébred a sepsiszentgyörgyi magyarság, felébrednek a jóhiszemű keresztény emberek, és nagyobb számban csatlakoznak az elkövetkező napokban" - nyilatkozta Sántha Imre. A lelkész táblát tett ki maga mellé, melyen románul és magyarul ez a szöveg áll: "Jogunk van ahhoz, ami a miénk. Mindent vissza!" Kérdésünkre, hogy bírja-e a hőséget, Sántha Imre elmondta: "Amikor már a hőguta környékez, csak arra gondolok, hogy a nagyapám annak idején a háborúba ment. Nekem is ki kell bírnom két órát a napon" - jelentette ki a református lelkész.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítélet a buzăui bíróság. A bíróság megállapította, a restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A bíróság a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte. Az érintett felek fellebbeztek a döntés ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS