2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Esőért imádkoznak Hargita megyében, 50 hektáron ég az erdő a Kászonokban

2012. július 10. 22:51, utolsó frissítés: 22:51

Közel 50 hektáron ég az erdő Hargita megyében, a Kászonokban. A vasárnap kigyúlt tűz oltásában a Csíki Magánerdészet munkatársai, a katonaság, a csendőrség, a helyi önkéntes tűzoltók, a csíkszeredai tűzoltóság, valamint helyi önkéntesek vesznek részt. Az égő erdőrész a kászonújfalusi közbirtokosságé, amely egyébként az állami erdészet adminisztrálásába tartozik.

Az oltásban részt vevők többsége egy szál lapáttal felszerelkezve próbálja elfojtani a tüzeket, a Bogosnak nevezett oldalban az erdei út mindkét oldalának jó részén leégett a fiatal, 10-15 éves ültetett erdő - tapasztalta a Transindex tudósítója a helyszínen. A katonák ugyan felvittek teherautóval két konténernyi vizet, ám az nem sokat ért, a közelben pedig nincs megfelelő hozamú patak, ahonnan pótolni lehetne a vizet az oltáshoz. A térségben másfél hónapja nem esett az eső, a tőzeges föld roppant száraz, és voltaképpen jórészt maga a talaj táplálja a tüzet.
galeria_7051.JPG
Fotók: Bakk-Dávid Tímea, Szász Péter
galeria_7052.JPG
galeria_7053.JPG
galeria_7054.JPG
galeria_7055.JPG
galeria_7056.JPGA kioltottnak tűnő területeken is időről időre ismét lángra lobban a tűz, amint egy szélfuvallat érkezik. A tűz egyébként Kászonaltíz községközponttól mintegy 12 km-re van roppant nehezen megközelíthető terepen, traktorral, teherautóval, terepjáróval vagy éppen szekérrel lehet felmenni egy darabig, onnan gyalogosan.

A hegyoldalban néhol fojtogató a füst, és időről időre fellángol egy-egy fa is, ahogy lassan továbbterjed a tűz. A füstszag egyébként már a falvakban is érződik.

20.30-kor Kászonaltízben esett néhány csepp eső, arról nincs friss információnk, hogy az erdőtűz térségében kedd estig hullott-e csapadék. Márpedig az oltásban résztvevők szerint csak egy eső segítene eloltani a tüzet, ők korlátozott eszközeikkel legföljebb a továbbterjedést tudják megakadályozni. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS