2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sepsiszentgyörgy: lelkészek tiltakoztak a Székely Mikó Kollégium előtt

2012. július 12. 13:23, utolsó frissítés: 13:30

Az udvarhelyszéki és a sepsiszéki református egyházmegye 32 lelkésze állt ki tegnap délben a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete elé, az ingatlan visszaállamosítása ellen tiltakozni. A Krónika tudósítása szerint a 32 lelkész papi palástot öltve egy órán keresztül együtt imádkoztak és egyházi énekeket énekeltek.


A lelkészek a buzăui bíróság Mikó-perben hozott döntése ellen vonultak az épület elé. A döntés szerint a restitúciós szakbizottság jogtalanul adta át az épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mivel az közadakozásból épült.

A lelkészekhez több tucat sepsiszentgyörgyi lakos is csatlakozott volna, azonban a csendőrség elkülönítette egymástól a két tiltakozó csoportot.

Amellett, hogy a Mikó-épületegyüttesnek a közvagyonba való átadásáról döntött, a bíróság a visszaszolgáltató szakbizottság két tagját - Markó Attilát és Marosán Tamást három év szabadságvesztésre ítélte, a harmadik tag, Silviu Clim pedig három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az Erdélyi Református Egyházkerületet pedig kártérítés kifizetésére kötelezte. Az érintettek fellebbeznek a döntés ellen.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak tegnap közös közleményben tiltakozta a Mikó-perben született alapfokú döntés kapcsán.

Leírják, a rendszerváltás óta küzdenek az erdélyi magyar történelmi egyházak az egykor államosított vagy más jogcímen elkobzott egyházi ingatlanok teljes körű természetbeni visszaszolgáltatásáért, illetve az esetenkénti méltányos kárpótlásért, ezért mind az egyházi vezetőket, mind a híveket felháborítja a döntés.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület jogos tulajdonának visszaszolgáltatását előmozdító restitúciós bizottság két tagját a tárgyalásra kijelölt törvényszék letöltendő börtönbüntetésre ítélte, ugyanakkor elrendelte az egyházi tulajdonjogot igazoló telekkönyvi bejegyzés törlését, továbbá az Erdélyi Református Egyházkerületet 1 millió 137 ezer lej büntetés kifizetésére kötelezte. Az elítélt személyekkel való együttérzésünk kifejezésén túlmenően egyházaink közösen kívánnak fellépni az igazságos és méltányos fellebbezési döntések megszületéséért. Reméljük, hogy az államhatalmi szinten jelenlevő magyarellenesség dacára mihamarabb és maradéktalanul sor kerül erre.
A fentiek ékesen bizonyítják, hogy amíg nem teljesül az elrabolt egyházi vagyontárgyak teljes visszaszolgáltatása, illetve kielégítő mértékű kárpótlása, addig nem beszélhetünk az erdélyi történelmi egyházak és a romániai államhatalom közötti viszony rendezettségéről" - áll a Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, a Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, a Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, a Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, a Bálint Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke és az Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház püspöke által aláírt közleményben. (hírszerk/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS