2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés Viviane Redinghez fordult a sepsiszentgyörgyi Mikó- és BNR-épület ügyében

2012. július 12. 16:15, utolsó frissítés: 16:15

Tőkés László EP-képviselő a sepsiszentgyörgyi Román Nemzeti Bank volt székhelyének, illetve a Székely Mikó Kollégium ügye kapcsán fordult július 10-én Viviane Reding európai bizottsági alelnökhöz, a két ügyben fokozott odafigyelést és vizsgálatot kérve.


Tőkés László a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős főbiztosi tisztséget is betöltő Redinghez írt levelében úgy vélekedik, a jegybank épületét ortodox kézre játszották. Szerinte a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék a közelmúltban megalapozatlan módon érvényesített egy 2005-ben, a Năstase-kotmány idején született jogtalan határozatot, mellyel a bankszékház épületét a Román Ortodox Egyháznak juttatta. "Năstase akkori, ügyvivői kormányának ugyanis eleve nem állt jogában tulajdonjogi kérdésekben dönteni, mégis az ortodoxoknak ajándékozta az épületet" - magyarázta álláspontját Tőkés Redingnek írt levelében.

Tőkés arról is tájékoztatta a főbiztost, hogy a romániai kommunista rezsim több mint kétezer ingatlant kobozott el a négy magyar történelmi egyháztól, és a restitúció akadozik: az ingatlanoknak csupán az egyharmada került ezidáig az egyházak tulajdonképpeni használatába.

Tőkés László EP-képviselő abbéli véleményét is megírta Redingnek, hogy a román államhatalom – alkotmányellenes módon – favorizálja az ortodox egyházat. "A román görögkeleti egyház aránytalanul nagy támogatást kap a közpénzekből, és egyre-másra hatalmas értékű ingatlanokat juttatnak számukra a közvagyonból".

Szerinte ilyen körülmények között joggal lehet romániai kisebbségellenes diszkriminációról illetve az erdélyi magyar nemzeti és egyházi közösségek méltóságának csorbításáról beszélni.

"Tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet, hogy a romániai egyházi javak visszaszolgáltatására felállított Különleges Restitúciós Bizottság három tagját nemrégiben három év szabadságvesztésre ítélte a buzăui bíróság, mert a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot visszajuttatták jogos tulajdonosának, a református egyháznak. Komoly aggodalomra ad okot továbbá, hogy a bizottság két magyar nemzetiségű tagját – Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogtanácsosát – letöltendő, a román nemzetiségű Clim Silviut, az Igazságügyi Minisztérium volt tanácsadóját pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték" - írja a főbiztosnak Tőkés, és hozzáteszi, éppen a jogosságot visszaállító bizottság tagjait vádolták meg korrupcióval és hivatali visszaéléssel.

Tőkés szerint a magyar kisebbség alkotmányos jogait és alapvető emberi jogait sértik meg, a Különleges Restitúciós Bizottság tagjainak meghurcoltatása pedig akár elrettentő példa lehet mindazok számára, akik Romániában részt vállalnak az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásában.

„A román hatóságok szégyenletes eljárása teljességgel ellentmond az EU Alapvető Jogok Chartája szellemének, és kifejezetten sérti annak vallási szabadságra vonatkozó 10. cikkelyét, valamint a tulajdonhoz való jogra vonatkozó 17. cikkelyét.” – áll a megkeresésben, melyben Tőkés arra kéri az illetékes főbiztost, hogy kövesse nyomon a két ügyet, és gyakorlati intézkedéseket keresve vegye védelmébe a romániai magyar nemzeti közösséghez és a kisebbségi egyházakhoz tartozó európai uniós polgárok jogait. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS