2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyari: a hivatkozás szabályai nem változtak

2012. július 17. 14:32, utolsó frissítés: 15:13

Magyari Tivadar, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának volt vezetője szerint az idézésre vonatkozó előírások nemhogy 2003 óta, de még a 20. század során sem változtak.


"Ezek a dolgok nem változtak soha, nem is hallottam arról, hogy kellene változniuk. Nem törvények szabályozzák az idézés gyakorlatát, hanem a szakma alapvető kellékei, amelyek több évszázada elfogadottak" - vélekedett Magyari.

A szociológust az idézés gyakorlatáról azt követően kérdeztük, hogy az Országos Etikai Tanács Technikai Bizottsága szerint Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban bemutatott doktori disszertációjában nem plagizált, hanem a 2003-ben érvényben levő szabályok szerint szerkesztette a dolgozatát.

Miközben Victor Ponta június 28-29 között az ET-csúcson tartózkodott, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Érvényesítő Országos Tanács CNATDCU kimondta, Ponta 307 oldalas doktori disszertációjának 85 oldalát szó szerint kimásolta más tudományos munkákból anélkül, hogy szabályosan megjelölte volna az átvett részeket. A testületet még az ülés közben felszámolta Liviu Pop, az akkori ideiglenes oktatási miniszter. Később Ponta azzal védekezett, hogy a kilenc évvel ezelőtt érvénybe levő hivatkozási szabályok szerint szerkesztette a doktori dolgozatát, a forrást a bibliográfiában jelölte meg.

Magyari elismerte, hogy sokféle módszer létezik a forrás idézésére, azonban a forrásnak csak a bibliográfiában történő feltüntetése nem egy lehetőség.

"Általában úgy idézünk, hogy a forrás a legapróbb részletekig ismert legyen, elmenve az oldal számáig. Azért tüntetünk fel minden lehetséges információt, hogy az olvasó, amennyiben tovább szeretne tájékozódni, akkor az idézett művet könnyedén megtalálja. Tehát az idézés azért történik, hogy az olvasót is el tudjuk vezetni oda, ahol mi jártunk már" - magyarázta az egyetemi oktató.

Kérdésünkre Magyari elmondta, nincs rendben az, hogy az idézett forrás csak a bibliográfiában legyen feltüntetve. "Össze kell kapcsolnunk a mi szövegünket, gondolatainkat a forrással. További művek, olvasmányok még akkor is szerepelhetnek a bibliográfiában, ha nem idézünk ezekből a munkákból a dolgozatban. Ezeknek a címeknek az a szerepük, hogy tájékoztatást nyújtson a témában elmélyülni kívánó olvasónak. Minden gondolat, amit leírunk - hacsak nem töltelék-szöveg, valahonnan származnia kell. Vagy a saját kutatásunk alapján írjuk, és akkor felvezetjük, hogy hogyan jutottunk el az illető következtetésre, vagy ha nem a saját ötletünk vagy kutatásunk, akkor bekezdésről bekezdésre le kell írni, hogy honnan, kitől vesszük át. Változó, hogy azon az oldalon, vagy máshol, de jelezni kell, hogy az olvasó hogyan juthat el a forráshoz, ha tovább szeretne tájékozódni" - magyarázta a szociológus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS