2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Mikó-ügyben kéri Viviane Reding támogatását Winkler és Sógor

2012. július 18. 13:15, utolsó frissítés: 2012. július 19. 09:27

Levelet írt a Mikó-ügyben Sógor Csaba és Winkler Gyula Viviane Redinghez, a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős európai biztoshoz. Az európai biztosnak a Székely Mikó Kollégium ügyéről a kommunizmusban történt államosításától fogva a buzăui büntetőbíróság által hozott döntésig beszámolnak az RMDSZ európai képviselői. Leírják, a bírósági döntés megfosztja a kollégium épülete feletti tulajdonjogától és kártérítésre kötelezi a református egyházat, illetve az Országos Restitúciós Bizottság két tagját letöltendő, és a harmadik tagját pedig három éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli.


"Tisztelt Biztos Asszony! Ezen ítéletnek két vonatkozása van. Egyrészt megtöri a kommunista rezsim által a magyar kisebbség ellen elkövetett vagyonelkobzások jóvátételi folyamatát, és veszélyes precedenst teremt azzal, hogy egy visszaszolgáltatott közösségi ingatlan tulajdonjogától fosztja meg a magyar történelmi egyházat. Másrészt börtönbüntetésre ítéli az Országos Restitúciós Bizottság említett tagjait, akik a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása során a törvényt alkalmazták, érvényesítve a magyar közösség és a történelmi egyházak visszaszolgáltatási jogát" - írják Redingnek az EP-képviselők.

>> Sógor és Winkler levele teljes terjedelemben itt olvasható >>

Winkler és Sógor szerint az ügyben született alapfokú ítélet az erdélyi magyar közösség és érdekképviselete ellen irányul. Úgy vélekednek, az államosított vagy elkobzott közösségi javak visszaszolgáltatása a romániai magyarságot képviselő RMDSZ több mint két évtizedes, következetes érdekképviseleti munkájának egyik legnagyobb eredménye.

Az EP-képviselők szerint az EU-nak - aki kiáll a világon bárhol igazságtalanul meghurcolt és börtönbe vetett közéleti személyiségek mellett - szolidarizálnia kellene azokkal a munkájukat jóhiszeműen, törvénytisztelő módon végző, a közösséget megbízás alapján képviselő politikusokkal is, akikkel az Európai Unió egyik tagállamában történik ilyen igazságtalanság. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS