2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mikó-ügy: országos tüntetést szerveznek szeptember elsején Sepsiszentgyörgyön

2012. július 20. 16:40, utolsó frissítés: 16:40

A RMDSZ az erdélyi magyar történelmi egyházakkal közösen szorgalmazza, hogy 2012. szeptember 1-je legyen az Igazság napja. Fontos, hogy ezen a napon minden sepsiszentgyörgyi és erdélyi magyar méltóságteljesen követelje az igazság, a törvény tiszteletben tartását – olvasható a szövetség közleményében.


E szerint az RMDSZ minden rendelkezésére álló eszközzel a restitutio in integrum maradéktalan érvényesítéséért száll síkra, határozottan elutasítva a visszaállamosításra tett kísérleteket. „A sepsiszentgyörgyi Mikó-ügy azonban azt igazolja, hogy a magántulajdon és a közösségi vagyon sérthetetlenségének elve 22 évvel a rendszerváltást követően sem érvényesül, mi több, a bíróság döntése a diktatúra legsötétebb intézkedéseit idézi. Tudatában vagyunk annak, hogy a történelmi egyházaink és a magyarság ellen irányuló rendkívül súlyos, igazságtalan bírósági döntésre csupán közös fellépéssel tudjuk felhívni Európa és az egész világ figyelmét. Csak így tudunk továbbra is elkötelezetten küzdeni az igazságszolgáltatásért, egyházaink, mindannyiunk örökségének megvédéséért, a bennünket megillető jogok tiszteletben tartásáért” - áll a dokumentumban.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak ugyanakkor szeptember elsejére országos tüntetésre hívják híveiket a közelmúltban visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium elé. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese elmondta, arra számítanak, hogy az egész ország területéről ezrek, tízezrek mennek el tiltakozni Sepsiszentgyörgyre. A református egyházkerület pénteki körlevelében tudatta a sepsiszentgyörgyi nagygyűlés dátumát, és arra kérte híveit, hogy addig is minél többen csatlakozzanak az ingatlan előtt mindennap tüntető Sántha Imre bikfalvi lelkészhez.

Kató Béla elmondta, azért választották a szeptember elsejei dátumot, mert el szerették volna kerülni, hogy a nagygyűlést összemossák az államfő tervezett leváltása miatt kialakult politikai mozgalmakkal. Hozzátette, a római katolikus, az unitárius és az evangélikus egyházak vezetői már kifejezték szolidaritásukat a református egyházzal. "Itt nemcsak a Székely Mikó Kollégiumról van szó, hanem általában az utóbbi 22 év minden sérelméről, amely az erdélyi magyar közösséget és az egyházakat érte" - tette hozzá a püspökhelyettes.

Hangsúlyozta, hogy a demonstráció nem minősíthető az igazságszolgáltatást célozó politikai nyomásgyakorlásnak, mert azt nem a politika, hanem a sértett fél, az egyház szervezi.

A püspökhelyettes értékelése szerint éppen a Székely Mikó Kollégium épületét visszaállamosító bírósági ítélet viseli magán a politika beavatkozásának nyomait. Kató Béla azt is elmondta, azért adták a szeptember elsejei demonstrációnak "az igazság napja" címet, mert az egyház az igaza mellett áll ki, csakis a sajátját követeli vissza. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS