2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyetemi oktatók nyílt levélben követelik a kormányfő doktori címének visszavonását

2012. július 31. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Victor Ponta kétségtelenül plagizált, az ügyével foglalkozó testületek munkájába pedig durván beavatkozott a politika - állítja több romániai egyetemi oktató, a miniszterelnökhöz és Ecaterina Andronescu oktatási miniszterhez intézett nyílt levelében.


Az aláírók - többségükben a BBTE oktatói - egyetértenek a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága és az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) szakmai álláspontjával, miszerint Victor Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja plágium. A nyílt levél szerzői tiltakoznak az ellen, hogy - állításuk szerint - az oktatási minisztérium nyomást gyakorolt az említett testületekben dolgozó oktatókra. Konkrét példaként azt említik, hogy Liviu Pop ideiglenes oktatási miniszter rendelettel átszervezte a CNATDCU-t és személyesen elment a testület ülésére, hogy megakadályozza annak döntéshozatalát a Ponta-ügyben.

Az aláírók nem tartják hitelesnek az oktatási tárca alárendeltségében működő Országos Etikai Tanács (CNE) határozatát, amely felmentette a miniszterelnököt a plágiumvád alól, mivel annak tagjai nem hozhattak elfogulatlan, szakmai döntést. A levél aláírói ugyanakkor támogatásukról biztosítják a Bukaresti Tudományegyetemet, amennyiben az Victor Ponta doktori címének visszavonását fogja kezdeményezni.

A levelet az államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás után hozták nyilvánosságra az aláírók. A bevezetőben írt indoklás szerint azért várták meg a referendum végét, hogy a levelet senki se tekinthesse a politikai kampány részének. A nyílt levelet eddig 44 romániai, illetve külföldön dolgozó román egyetemi oktató és tudományos kutató írta alá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS