2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aszály sújtotta területté nyilváníttatnák Hargita megyét

2012. augusztus 06. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

A Hargita megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság azt kérte a szakminisztériumtól, nyilvánítsák aszály sújtotta területté a megyét. Török Jenő igazgató elmondta, a megye teljes területét aszály sújtja, a megművelt területeken 30-100% közötti a termés károsodása.

Török Jenő szerint a vidék alaptermékének számító burgonya termesztőinek 60-80% közötti károkat kell elkönyvelniük. A szárazság ugyanis éppen akkor köszöntött be, amikor a burgonyaültetvényeknek a legnagyobb szükségük lett volna a csapadékra. "Olyan burgonyaföldek is vannak a megyében, amelyeken nem lesz érdemes begyűjteni a termést" - jelentette ki az igazgató.

A mezőgazdasági szakember szerint az állattenyésztők is bajba kerültek. A térségben szokatlanul forró nyár következtében elszáradt a fű a legelőkön. A patakok kiszáradása miatt sok helyen az állatok itatása is gondot okoz. A Hargita megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője az országosan rossz mezőgazdasági helyzetre utalva megjegyezte, nehéz lesz elérni, hogy a kormány kártérítést fizessen a gazdáknak. Az Országos 2010-es adatok szerint Hargita megyében a foglalkoztatottak mintegy 32 százaléka a mezőgazdaságból él. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS