2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fakitermelési engedélyek visszavonását kérte Borboly Csaba a Hargita megyei prefektustól

2012. augusztus 08. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

A gomba- és erdeigyümölcs-gyűjtési, illetve a fakitermelési engedélyek visszavonását kérte levélben Borboly Csaba Urzică Augusta-Cristinától, Hargita megye prefektusától.

A megyeitanács-elnök szerint kétségtelen, hogy az elhúzódó szárazság is szerepet játszik az egyre több erdőtűzben, de több esetben bizonyítást nyert, hogy a lángok felügyelet nélkül hagyott tüzek miatt csaptak fel. Az eddig példa nélküli erdőtüzek megfékezése igencsak nagy erőfeszítések elé állítják az érintett helyi tanácsokat és a lakosságot. Jelentős károkat okoztak mind a közbirtokosságoknak, mind a magánszemélyeknek, a felelősöknek pedig gyakorlatilag nem lehet nyomára bukkanni, így a gazdák maradnak az anyagi és környezeti kárral.

Ugyanakkor a tanácselnök a térség polgármestereit is felszólította, hogy tegyenek lépéseket az illetéktelen, garázdálkodó idegenek eltávolítására a környező erdőkből, hogy elkerülhetők legyenek a további tűzesetek, ugyanakkor felhívta a figyelmüket arra, hogy a más megyéből érkező személyek beengedése a székelyföldi erdőkbe nem szolgálja a lakosság érdekeit.

"A nyilvánvaló környezeti és élővilágban okozott károk mellett hangsúlyozni kell, hogy a mi erdeinket emészti fel a tűz, azokat az erdőket, amelyek több generáció óta az itteni lakosok tulajdonában vannak. Senki nem fogja ezt kárpótolni. Másrészt Hargita Megye Tanácsa már évek óta az erdei gyümölcsök feldolgozására és értékesítésére alkalmas központokat alakított ki néhány községben, éppen ezért nem szabad hagyni, hogy idegenek szedjék le és értékesítsék azt, ami a lakosság erdeiben megterem, és számukra is jó bevételi forrást jelent" – mondta a levél kapcsán Borboly Csaba.

A fakitermelést illetően az engedélyek visszavonására azért van szükség, mert – a szakemberek szerint – a nagy szárazság közepette, a fakitermelés következtében a lombozat takarása megszűnt, ez pedig nagy valószínűséggel az avartakaró és aljnövényzet kiszáradásához, illetve a talaj nedvességtartalmának fokozottabb elpárolgásához vezetett, ami tüzet okozott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS