2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: „Erős szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot az Igazság Napján!”

2012. augusztus 19. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

„Szeptember 1-én fel kell mutatnunk közösségünk erejét, szolidaritását. Minden alkalommal, amikor közösségi jogokról volt szó, az erdélyi magyarok összezárták soraikat, és egységesen cselekedtek. Meggyőződésem, hogy így lesz ez szeptember 1-én is, amikor az igazságtalanság ellen tüntetünk” – jelentette ki Háromszéken Kelemen Hunor.


Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, szeptember 1-én az igazság melletti kiállást kell megmutatnia az erdélyi magyarságnak, ezért is szervezik a tüntetést az „Igazság Napja” címmel. „Egy tulajdonjognak a megőrzéséről van szó, egy olyan épületnek az egyház számára való megtartásáról, amelynek a jogos tulajdonosa a református egyház, és amelyet jogszerűen adott vissza a román állam. Többek között ezt a döntést akarja a bíróság felülírni, meggyőződésem szerint mondvacsinált okokkal” – szögezte le a szövetségi elnök. Véleménye szerint ez azért elfogadhatatlan, mert precedenst teremthet, és bármikor, bármelyik egyházi vagy magáningatlan, amelyet visszaszolgáltattak a volt tulajdonosoknak, ismét államosítható lesz.

„Ez a döntés nem csak tulajdonjogot, hanem a mi közösségi jogainkat is sérti, ezért azt várom, hogy a székelyek, az erdélyi magyarok egy nagyon erős szolidaritásról tesznek majd tanúbizonyságot. De nem csak az erdélyi magyaroknak kell ezt kifejezniük, hanem mindazoknak, akik Romániában a tulajdonjogot, a tulajdonjognak a szentségét olyan értéknek tekintik, amely a XXI. században megkérdőjelezhetetlen” – hangsúlyozta a a politikus.

Kifejtette, a pernek egy másik célja is lehet: megfélemlíteni azokat az embereket, köztisztviselőket, akik az elmúlt esztendőkben, nagyon nehéz körülmények között, sok-sok munka után meghozták a megfelelő döntést.

„Azokat a személyeket, akik legjobb tudásuk szerint, törvényesen végezték a dolgukat: Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet szabadságvesztésre ítélte első fokon a bíróság. Én abban bízom, hogy a fellebbezés után ezt a döntést megváltoztatják, és azok az emberek, akik nem tettek egyebet, mint a munkájukat végezték, nem kerülhetnek börtönbe” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS