2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból központosította a kormány a tej-kifli programot

2012. augusztus 29. 11:50, utolsó frissítés: 2012. augusztus 30. 09:26

Egy helyett 67 versenytárgyalást bonyolít le Hargita Megye Tanácsa a jobb minőségű termékek és a helyi termelők segítésének reményében a iskolatej és kifli közbeszerzését. A központosítás hátrányait, a rossz minőség és a helyi termelők hátrányba kerülésének veszélyét kiküszöbölendő részmegoldást keresett Hargita Megye Tanácsa, így idén 67 versenytárgyalást folytat, külön-külön hirdetve meg mindegyik közigazgatási egységre az iskolatej és kifli közbeszerzési kiírását.

Hargita Megye Tanácsa elsőként decentralizálta az iskolatej és kifli szolgáltatását, hiszen addig alacsony áron, más megyei cégek rossz minőségű, tartósítószerekkel, mesterséges színezőanyagokkal megtöltött kiflit, vagy tejnek nem is nevezhető folyadékot, krémsajtot hoztak a gyerekeknek, amelyek aztán a legtöbb esetben a szemetesekbe kerültek. Ezért szerettünk volna váltani, és kitaláltuk azt, hogy ezt a szolgáltatást leadjuk a településeknek – indokolta Borboly Csaba a három évvel ezelőtti döntést. A tej-kifli programot 100 %-ban a kormány finanszírozza, ezért a településeknek maximális áron, nagyon jó minőségű helyi terméket vásárolhattak. Így a megyei tanács egyszerre két célt ért el: egyrészt a gyerekek jó minőségű terméket kaptak, nem voltak panaszok, másrészt sok kicsi helyi pékség, tejfeldolgozó üzem megerősödött, új munkahelyek létesültek – vázolta Hargita Megyei Tanácsának elnöke.

Több más megye is átvette a Hargita megyei példát, és az országos nagy malomipari és tejipari cégek érdekeit képviselő lobbi nyomására a kormány kihozott egy olyan rendelkezést, hogy többet nem lehet leosztani a településeknek a közbeszerzést, hanem egységesen a megyei tanácsok kell azt megszervezzék szigorított feltételekkel. „Ebben a helyzetben is próbáltunk keresni egy kiskaput, remélem, hogy legalább egy évig ez is egy megoldás lesz, vagyis most nem egy közbeszerzést szervezünk, hanem 67-et, mert 67 közigazgatási egysége van Hargita megyének” – jelentette be Borboly Csaba.

A megyei tanácselnök hangsúlyozta: „Harcolunk a rossz minőségű termékek ellen. A közbeszerzés jelenleg folyamatban van, az általunk talált megoldás azt is jelentheti, hogy lesz késés mire az iskolatej és kifli a gyerekek asztalára kerül, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy az asztalra került termék jó minőségű, egészséges legyen, amit jó étvággyal fogyasztanak a gyerekek, és lehetőleg helyi, Hargita megyei termelőket gazdagítsunk ezzel a több mint másfél millió eurós összeggel.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS