2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borbély: a Mikó-ítélet megkérdőjelezi a jogállamiságot

2012. augusztus 31. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

A román médiához intézett felhívást csütörtökön Borbély László, arra kérve az újságírókat, ne hallgassák el a Mikó-ügyet és a Sepsiszentgyörgyre meghirdetett szombati demonstrációt. Az RMDSZ politikai alelnöke felhívta a román újságírók figyelmét: nem csak magyar ügy az, ha egy egyházi ingatlant törvényesen visszaszolgáltató bizottság tagjait börtönbüntetésre ítélik, és az ingatlant visszaállamosítják. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy Markó Attilát és Marosán Tamást börtönbüntetésre ítélték úgy, hogy ők a visszaszolgáltató bizottság tagjaiként nem tettek mást, mint a törvényt betartva visszaszolgáltattak közel 1100 ingatlant (egyházi épületeket, iskolákat) jogos tulajdonosaiknak.


Borbély szerint az ítélet nemcsak hogy megkérdőjelezi a jogállamiságot, hanem veszélyes precedenst teremtve egy olyan rendszer körvonalait vetíti előre, amelyet 23 évvel a rendszerváltás után, két évtizednyi demokráciát követően senki nem kívánhat magának.

A szeptember 1-jén, Sepsiszentgyörgyön tartandó Igazság Napjáról Borbély László elmondta, ezt az RMDSZ szervezi, az egyházak segítségével, és azon minél több magyar embernek részt kell vennie. „Az emberek megértették ennek a bírói döntésnek a súlyosságát: az évek óta visszaszolgáltatott épületek tömeges visszaállamosításához teremtene precedenst, ugyanakkor a visszaszolgáltatásokat is leállítaná, mert senki nem kockáztatná a szabadságát a visszaszolgáltatások érdekében. Ezért kell ott legyünk az Igazság Napján. Ne hagyjuk, hogy ártatlan embereket elítéljenek!”- hangsúlyozta a politikus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS