2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyvárad: elvitatnák a katolikus egyháztól a visszaszolgáltatott pénzügyi palotát

2012. augusztus 31. 17:50, utolsó frissítés: 17:51

Bíróságon támadja meg a Bihar Megyei Tanács azt a döntést, amelynek alapján Nagyvárad egykori pénzügyi palotája a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség tulajdonába került. A per elindításáról csütörtökön döntött a testület. A megyei tanács szerint ugyanis az épület nem az egyház, hanem a magyar állam tulajdona volt, amelyet a trianoni döntés után a román állam csak átvett. A határozattervezet jogi bizottsági vitáján az RMDSZ-es képviselők nemmel szavaztak.


Szabó Ödön, az RMDSZ megyei tanácsosa a Transindexnek elmondta: egyértelmű az épület helyzete, a római katolikus egyháznak egyik területére épült a palota, a mizeri rend tulajdonában volt a terület. Ennek egyik részén volt a rendház, továbbá egy kórházat és egyéb ingatlanokat építettek rá. „A századfordulón a rendház úgy döntött, hogy stabilizálni szeretné a pénzügyi helyzetét és egy megállapodást kötött az akkori pénzügyminisztériummal és pénzügyi palotát emeltek erre az ingatlanra úgy, hogy 25 éves időtartamra azt a minisztérium kibérelte az egyháztól. Mindkét fél jól járt, az állam nem fektetett be, hanem egy hosszú távú bérleti szerződést kötött. Ez bele van írva a telekkönyvbe is” - magyarázta a politikus.

Hozzátette: az előző ciklusban a megyei önkormányzat elnöke a testület kérése és jóváhagyása nélkül, saját hatáskörben egy szaktanulmányt rendelt, amit a múlt tanácsülésen utólagosan fogadtattak el. „Ezt a szakvéleményt küldték el annak idején a megyei önkormányzat részéről a restitúciós bizottsághoz. A bizottság ezt láttamozta, majd megvizsgálta a katolikus egyház által összeállított dossziét és úgy döntött, hogy a katolikus egyháznak van ebben a kérdésben igaza. Tehát, az egyház fizette ki az építtetőt, a telekkönyvben ő szerepel tulajdonosként, megvan a bérleti szerződés és a román állam 1925-ben bérleti díjat fizetett a katolikus egyháznak, ezek elég egyértelmű dolgok. Szomorú, hogy ma az egyértelmű dolgokat is vitatni lehet, és ennél is szomorúbb, hogy egyik román párt, román tanácsos sem állt ki mellettünk ebben a kérdésben” - mondta Szabó Ödön, aki szerint túl sok a hasonlóság a Mikó-üggyel, hogy ne úgy vélje, itt egy folyamatról van szó, és ezt nyíltan el kell mondani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS