2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hamarosan kezdődik a tüntetés a Mikó-ügyért

2012. szeptember 01. 10:49, utolsó frissítés: 10:50

Hamarosan elkezdődik Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégium ügye kapcsán meghirdetett Igazság Napja elnevezésű óriástüntetés. A demonstráción többek között az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljárói, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Antal Árpád polgármester, Tőkés László EP-képviselő beszélnek majd az egybegyűltekhez.


Az egyházi ingatlan újraállamosítása és a visszaszolgáltatást végrehajtó bizottság tagjainak meghurcolása ellen meghirdetett tüntetésen több száz lelkész áll majd az első sorokban - tájékoztatta az MTI-t az egyik főszervező, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspök-helyettese.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszámolt arról, hogy körülbelül száz kisebb-nagyobb busz érkezik szombaton a város szélére, ahonnan az emberek három útvonalon vonulnak majd a főtérre. A tervek szerint a sepsiszentgyörgyiek a templomokban találkoznak, majd a felvonulókhoz csatlakoznak.

A felvonulásra a délben megkonduló harangok adnak jelet. Az MTI kérdésére, hogy érkeznek-e magyarországi résztvevők, a polgármester elmondta, hogy mindenkinek örülnek, aki eljön, de nem hívtak meg senkit. A magyar kormánynak sem küldtek meghívót, más intézményeknek vagy pártoknak sem, mert a demonstráción az erdélyi magyar közösség erejét szeretnék felmutatni.

A rendőrséggel és a csendőrséggel egyeztetve húszezer résztvevővel számolva engedélyeztették a tüntetést, és az egyházak mintegy száz önkéntese is vigyáz majd a rendre.

Olyan - román vagy magyar - provokátoroktól tartanak leginkább, akik esetleg megpróbálják a tüntetés "üzenetét kisiklatni. Nem szeretnénk sem revizionista, sem románellenes megnyilvánulásokat, a másik oldalról pedig nem szeretnénk olyan megnyilvánulásokat, amelyek a magyar közösséget bántanák" - jelezte az aggodalmakat Antal Árpád.

A demonstráció egy kiáltvány elfogadásával ér majd véget, amelyben a demonstráció résztvevői az egyházi ingatlanok újraállamosítása ellen emelnek szót, és a nemzetközi intézmények figyelmébe ajánlják a Mikó-ügyet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS