2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román-litván csúcs: nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönök létezésére

2012. szeptember 12. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Traian Băsescu államfő és Dalia Grybauskaite litván elnök szerdán úgy nyilatkozott, nincs tudomásuk arról, hogy országaik területén titkos CIA-börtönök működtek volna. A litván elnök szerdán hivatalos látogatásra érkezett Romániába, ahol a román államfővel együtt, sajtóértekezleten beszélt egyebek között a feltételezett illegális börtönök ügyéről.


"Kezdeményezésem nyomán két éve a litván parlament részletekbe menően megvizsgálta annak lehetőségét, hogy országunkban CIA-börtönök működhettek volna. Ez egy alapos vizsgálat volt, amely kiderítette, hogy több ilyen létesítmény épült, de semmilyen bizonyítékunk nincs arról, hogy ezeket börtönként használták volna" - mondta Bukarestben a litván elnök.

Băsescu kijelentette, hogy az eddigi vizsgálatok bebizonyították: Romániában nem működtek CIA-börtönök. "Az Európai Parlament határozatát egy ajánlásként értelmezzük, és eleget teszünk a felhívásnak" - mondta az államelnök.

A két államfő az Európai Parlamentben kedden elfogadott határozatra reagált, amelyben az európai képviselők felszólítják az EU tagállamait - köztük elsősorban Litvániát, Lengyelországot és Romániát - hogy folytassák a nyomozást a feltételezett CIA-börtönök ügyének tisztázására.

Az emberi jogokat védő civil szervezetek azzal gyanúsítanak több uniós tagállamot, hogy a 2000-es évek elején az Egyesült Államok hírszerzése titkos európai börtönökben tartott fogva hosszabb-rövidebb ideig terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd őket titokban a Kuba szigetén található Guantánamo amerikai támaszponton berendezett börtönbe szállította.

Hélene Flautre
francia zöldpárti EP-képviselő határozattervezetét 568 szavazattal 34 ellenében, 77 tartózkodás mellett fogadta el kedden az EP strasbourgi plenáris ülése.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS