2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RATUC: a sofőr nem korlátozhatja a tömegközlekedéshez való hozzáférést

2012. szeptember 20. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Tömegnyomor vagy tömegközlekedés című véleményanyagunkban írtuk meg, hogy hétfőn a szokásosnál is nagyobb tömeg volt tapasztalható a kolozsvári közlekedési eszközökön. A 46B járaton, amely hétköznap 9 órától kezdődően csak félóránként közlekedik, egy nő el is ájult a nagy zsúfoltságban. Az esettel kapcsolatban kérdéseinket már hétfőn feltettük az illetékes vállalatnak, akik arra kértek, hogy írásban fogalmazzuk meg ezeket. A szerdán délután, a RATUC sajtóosztályától érkezett választ itt közöljük.


Ahogy arról telefonos beszélgetésünk során is felhívtuk rá a figyelmet, ma, szeptember 17-én 9 óra 30 perc körül egy nő elájult a 46B jelzésű autóbuszon, valószínűleg a járművön tapasztalható tömeg miatt. Milyen információkkal rendelkeznek erre vonatkozóan?

- Az Ön információi nem teljesek. Az adott időpontban két autóbusz közlekedik, egy a Mărăşti, egy a Hajnal negyed irányába. A sofőrök azt nyilatkozták, hogy nem vették észre az Ön által jelzett esetet. Kevésbé valószínű, hogy az eset a közlekedési eszközön tapasztalható tömeg miatt következett be. Ilyen esetekben a busz sofőrje sürgősen közbelép, súlyos esetekben pedig a 112-es segélyhívószámot tárcsázza.

Miért döntött úgy a RATUC, hogy csúcsforgalomban csak félóránként egyszer indít járatot a 46B útvonalon a Mărăşti és a Hajnal negyed között?

- A 46B járaton csúcsidőben három jármű közlekedik, 7 óra 30 perctől még egy plusz autóbusz is indul az Aurel Vlaicu utcából. Csak később, amikor az utazók száma jelentősen csökken, marad két jármű a vonalon.

Mi a RATUC álláspontja arra vonatkozóan, hogy egy buszsofőr feladat-e korlátozni a járműre felszálló személyek számát?

- A busz vezetője nem korlátozhatja az utasok közlekedési járműhöz való hozzáférését. A kötelessége az, hogy csak akkor induljon el a megállóból, ha már az ajtók becsukódtak.

Egyetértenek-e azzal, hogy felkészületlenül érte a tömegközlekedési céget az iskolakezdés?

- Szeptember 17-től kezdődően 25%-kal több közlekedési járművet helyeztünk forgalomba, hogy optimális feltételeket biztosítsunk az utazóközönségnek.

Elképzelhetőnek tartják-e megoldásként a túlzsúfoltságra, hogy a nyugdíjasok ingyenes utazási bérletét korlátozzák, azaz csúcsidőben ne közlekedhessenek térítésmentesen a tömegközlekedési eszközön?

- A RATUC tiszteletben tartja a helyi tanács 715/2007 számú rendeletét, ami a nyugdíjasok szállítását érinti, mind az időintervallum, mind a kedvezményes útvonalak esetében. A helyi tanács jogosult ezen rendelkezés módosítására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS