2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvénytelenítette a bíróság a sepsiszentgyörgyi önkormányzat kétnyelvű reklámozásról szóló határozatát

2012. szeptember 26. 10:04, utolsó frissítés: 10:10

Első fokon érvénytelenítette a Kovászna megyei törvényszék a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azon határozatát, amely közterületen kétnyelvű - román és magyar - reklámozásra kötelezi a magáncégeket. A törvényszék döntését Codrin Munteanu prefektus ismertette, aki elmondta, hogy kedden kapta meg a törvényszéki döntés indoklását. A tavalyi önkormányzati határozatot a prefektusi hivatal támadta meg a bíróságon.


A prefektus szerint az indoklásból kiderül, hogy az önkormányzat nem kötelezheti a magyar nyelv használatára a versenyszférában tevékenykedő cégeket, és bírságot sem róhat ki azon cégekre, amelyek nem biztosítják a román nyelvű reklámok magyarra fordítását. A törvényszék ítélete nem jogerős.

„Természetesen a következő napokban megfellebbezzük az alapfokú döntést, amint kézhez kapjuk a törvényszéki döntés indoklását” – szögezte le a Transindex megkeresésére Antal Árpád András. Sepsiszentgyörgy polgármestere bízik abban, hogy a román igazságszolgáltatás figyelembe veszi a román parlament által is ratifikált, a kisebbségi nyelvi jogok biztosítására vonatkozó európai egyezmények betartásának kötelezettségét.

A városi önkormányzat tavaly októberben fogadta el a határozatot. Sztakics Éva alpolgármester akkor elmondta: a határozat értelmében a városban reklámozó cégek által elhelyezett feliratok legalább 50 százalékának magyar nyelvűnek kell lennie. A város önkormányzata azért tette kötelezővé a kétnyelvű feliratozást - magyarázta az alpolgármester -, mert nagyon sok vállalkozó hanyagságból nem élt a kétnyelvűség lehetőségével, s csak román reklámfeliratokat helyeztek el a közterületen. Az alpolgármester szerint a határozat nem vonatkozik a kereskedelmi egységekre, csak azokra a reklámokra, amelyek közterületen vannak.

Antal Árpád polgármester úgy indokolta a határozatot, hogy a 75 százalékban magyarok lakta városban a köztéri reklámozásban is biztosítani kell a "nyelvi egyensúlyt". Az önkormányzat 300 lejtől 2500 lejig terjedő bírságot szabhat ki az "egynyelvű" reklámozókra. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS